Pozor na některé prodejce finančních produktů

27. 8. 2013 – 17:56 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na některé prodejce finančních produktů
U pojišťovacích zprostředkovatelů je možné často se setkat s klamavým přirovnáváním investičního životního pojištění ke spoření. Zde by se měli mít klienti obzvláště na pozoru. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Někteří pojišťovací a investiční zprostředkovatelé nemají v těle kousek slušnosti. Při pohovorech se snaží z lidí dostat podpisy pod nejrůznější smlouvy, které jsou pro klienty naprosto nevýhodné, těm ve finále zbudou pouze oči pro pláč.

U pojišťovacích zprostředkovatelů je možné často se setkat s klamavým přirovnáváním investičního životního pojištění ke spoření. Zde by se měli mít klienti obzvláště na pozoru. „Lidé si pak například nesprávně myslí, že při předčasném zrušení pojištění dostanou zpět své vložené finanční prostředky i s úroky,“ říká viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Ve skutečnosti však klient obdrží pouze takzvané odkupné, což je částka, která může být výrazně nižší než zaplacené pojistné.

"Investiční životní pojištění má díky podpoře v zákoně a daňovým výhodám určitě své místo. Je však smutné, že mnoho lidí se nechá přesvědčit různými prodejci multilevelových společností k uzavíření více těchto produktů. Záleží však také na správném nastavení produktu," doplňuje ředitel poradenského centra švýcarské společnosti Swiss Life Select, Martin Slapnička.

Proti tomu investiční zprostředkovatelé se snaží klienty nejčastěji napálit pomocí podněcování k nadměrnému obchodování. Zákazníkům doporučují provádění častých obchodů bez zjevné investiční strategie. „Jejich cílem však není doporučit lidem výhodné obchody, ale pouze vysoký počet transakcí, díky čemuž mohou maximalizovat poplatky a provize za uskutečněné obchody, aniž by jim záleželo na jejich výsledku,“ upozorňuje ČNB.

ČNB v prvním pololetí 2013 uložila pojišťovacím zprostředkovatelům pokuty v celkové výši tři miliony korun. Stejné hodnoty dosáhly i pokuty pro investiční zprostředkovatele. „Vzhledem k tomu, že sjednáním finančních produktů lidé rozhodují o své finanční budoucnosti, měli by jejich výběr důkladně zvážit,“ zakončila členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články