Pozor na podvodníky nabízející zajištění nebo zprostředkování úvěru

13. 7. 2011 – 10:12 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na podvodníky nabízející zajištění nebo zprostředkování úvěru
Oddlužovací agentury vyžadují od občanů plnou moc k jednání s jejich věřiteli, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) varuje před pochybnými subjekty, které na českém trhu nabízejí zajištění nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru, jejich nabídky jsou totiž podvodné. Představitelé ČLFA o tom informovali ve středu.

"Zájemci o finanční služby se u nás stále častěji setkávají s nabídkami pochybných subjektů zavádějícího či přímo podvodného obsahu, které nemají nic společného s praxí finančních institucí. Jsou často v rozporu s právní úpravou finančního trhu a odporují standardům činnosti bankovních i nebankovních poskytovatelů finančních služeb. Chtějí profitovat z nedostatečných zkušeností a z tíživé situace některých žadatelů o finanční služby a parazitují tak na našem zavedeném finančním trhu," stojí v prohlášení ČLFA.

<%Anketa173%>

Na českém trhu podle asociace působí tisíce podobných pochybných subjektů, které různě vznikají a zase zanikají. Žadatele o úvěr podle ČLFA před podpisem úvěrové smlouvy často nedostatečně nebo i nepravdivě informují o podmínkách úvěru, či zamlčují, že spotřebitel bude vedle úvěrových splátek platit také honorář za zprostředkování úvěru.

Tip: Oddlužovací firmy s dluhy nepomohou, spíš je ještě zvýší

"Některé agentury také nabízejí fyzickým osobám a domácnostem ve finančních problémech poradenství a pomoc při splácení jejich závazků, v některých případech i možnost jejich převzetí. Jde většinou o problematické nabídky. Oddlužovací agentury vyžadují od občanů plnou moc k jednání s jejich věřiteli. Toto zmocnění však automaticky neznamená, že věřitel nabídku agentury na restrukturalizaci dluhu či oddlužení přijme, nebo se s ní dohodne na jiných podmínkách, než na těch, na kterých by se dohodl přímo s klientem. Klient má i po podepsání smlouvy s agenturou nadále povinnost splácet své závazky věřiteli, tedy společnosti, s níž smlouvu o poskytnutí finanční služby uzavřel," upozorňuje ČLFA.

Agentury mohou klientům navíc naúčtovat nemalé poplatky za administrativní služby, které mohou dosáhnout až řádu tisíců korun, vysoké úroky z prodlení a podobně. "Není výjimkou, že klient odvádí z každé provedené splátky agentuře až 20 procent z její ceny jako další poplatek. Řada těchto odměn navíc není vázána na dosažení dohody s věřitelem. V případě porušení povinnosti se klient často zavazuje uhradit pokutu dosahující až deseti tisíc korun," varuje ČLFA.

Oddlužovací společnosti také po klientech požadují podepsání bianco (tedy nevyplněné - pozn. red.) směnky, která je lehce zneužitelná. "V případě porušení smlouvy se klient zavazuje, že peníze posílané oddlužovací agentuře budou přednostně použity na pokuty a úroky z prodlení vůči této agentuře, nikoliv na úhradu původního dluhu. Veškeré tyto poplatky značně navyšují finanční zátěž klienta a jsou pro něho jednoznačně nevýhodné," tvrdí ČLFA, která tyto praktiky považuje za nekalé. "Jsou motivovány pouze úsilím o zisk na úkor dlužníků v problémech i oprávněných věřitelů a poškozují osoby ve finanční tísni," prohlašují zástupci ČLFA.

ČLFA proto radí, aby klient ani v tíživé situaci nepředával řešení svých závazků jinému subjektu a své dluhy řešil přímo s věřitelem. "Vyzýváme všechny klienty, kteří se dostali do platební tísně, aby celou situaci řešili přímo s věřitelem, u kterého mají finanční službu sjednánu. Finanční společnosti zcela jistě najdou pro ně vhodné a solidní řešení. Východiskem není uzavření další pro ně nevýhodné smlouvy tak, aby pokryli své dosavadní závazky. Vyhnou se tím následným, v řadě případů mnohem závažnějším, finančním problémům," varuje předsedkyně Výboru ČLFA pro financování spotřebitelů Andrea Zatloukalová.

Dalším projevem parazitování na českém finančním trhu jsou podle ČLFA zavádějící a často podvodné nabídky dokumentů, které mají usnadnit přístup k úvěru. "V rozporu se skutečností některé subjekty uvádějí, že disponují přístupem do některých registrů dlužníků a nabízejí spotřebitelům potvrzení o bezdlužnosti. Ve skutečnosti tomu tak není. Při posuzování žádostí o úvěr není k potvrzením ´o bezdlužnosti´, jejichž vystavení žadatele o úvěr finančně zatěžují, přihlíženo," upozorňuje ČLFA, která se tak připojila k nedávnému prohlášení členských společností Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací, v němž se od podobných praktik také distancovaly.

ČLFA nejen lidi ve finanční tísni vyzývá k obezřetnosti při posuzování podobných nabídek. "Jsou vesměs spojeny s nekalými praktikami, zvyšují náklady příjemců finančních služeb, poškozují finanční instituce řádně zapojené v úvěrovém sektoru i dobrou pověst a funkci našeho finančního trhu," shrnuje ČLFA.

-Filip Sušanka | med

Může vás také zajímat: Úvěry a půjčky: Nemáte na splátky? Jednejte s bankou!

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články