Pozor na směnky! Platí i ty z hospody na pivním tácku

14. 12. 2011 – 9:02 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na směnky! Platí i ty z hospody na pivním tácku
Pro věřitele je výhodné, že případné vymáhá dluhu soudní cestou je mnohem jednodušší, než v jiných případech, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Půjčit si peníze je velice jednoduché. Zvlášť v případě, kdy je člověk lehce omámen alkoholem. Směnka, kterou podepíšete v hospodě třeba na pivním tácku je často platná, a takový dluh se vám může stát osudovým.

Zákon nevymezuje jak má směnka vypadat, může ji vydat kdokoli na cokoli a na čemkoli. Důležitá je jen formální správnost směnky. Směnka musí být písemná, ústní dohoda je v tomto případě nepřípustná. Důležité jsou podpisy obou zúčastněných stran, ale není nutné notářské ověření.

„Zákon jasně stanoví jak má směnka vypadat po formální stránce a přísně dbá, aby měla všechny náležitosti. Její konkrétní podobu však neupravuje. Takže pokud v hospodě za večer vyhrajete v kartách milion a protihráč vám na něj vystaví směnku, kterou posilněn alkoholem vypíše fixem přímo na hospodský stůl, rozhodně vám doporučuji si tuto „směnku“ odnést domů,“ radí Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Směnka jako platidlo

Zákon však směnku definuje jako obchodovatelný cenný papír. Nejčastěji ji využívají podnikatelé, banky, finanční instituce nebo i běžní občané k zajištění svých půjček.

Směnka je jednoduchým nástrojem, jak získat půjčku. Jde jen o to, že d lužník se svým podpisem zaváže zaplatit majiteli směnky, nebo popřípadě i třetí osobě, v určitý den na určitém místě dlužnou částku.

Pokud vám někdo vypíše směnku, můžete s ní nakládat jako s hotovými penězi. Můžete ji prodat nebo s ní splatit nějaký svůj dluh. Dlužník je pak povinen peníze zaplatit už novému majiteli směnky. Funguje to v podstatě jako přeprodávání pohledávek u bankovních a nebankovních společností. V tomto případě však do prodeje nevstupuje finanční dům.

Věřitel bude mít vymáhání jednoduché

Pro věřitele je výhodné, že případné vymáhá dluhu soudní cestou je mnohem jednodušší, než v jiných případech. Věřitel totiž není povinen prokazovat vznik závazku. Soudu postačí originál směnky.

Podle Rostislava Kováře se v poslední době množí čím dál více případů, kdy dlužníci podepisují směnky, aniž by si dostatečně uvědomovali právní dopad svého podpisu. Rapidně přibývá směnečných žalob a tím i dlužníků z nepodnikatelské oblasti, kteří mají kvůli tomu i existenční problémy.

Soud ukládá dlužníkovi povinnost zaplatit závazek do tří dnů od převzetí směnečného platebního rozkazu. Ale dlužníci často nemají dostatek hotovosti. Na řadu pak leckdy přichází exekuce.

-Monika Hrušová | Upozornění odborníka z poradny najdete na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články