Pozor na stěhování, chybou se můžete dostat i do exekuce!

15. 1. 2013 – 9:22 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na stěhování, chybou se můžete dostat i do exekuce!
Instituce sice lidem posílají faktury, následně i výzvy k zaplacení. Jenže ty končí ve schránkách, kde už lidé nebydlí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Už tisíce Čechů se ocitlo v nečekaných problémech. Po přestěhování totiž lidem přišel několikatisícový platební rozkaz nebo přímo exekuce, přestože si myslí, že vše řádně platí. Proč? Do problémů je přivedlo stěhování.

Změnili jste bydliště a po nějaké době se nestačíte divit. Přijde vám platební rozkaz, ať zaplatíte několik tisíc či dokonce k vám vtrhne exekutor. Vinou může být to, že jste neohlásili všem institucím, od kterých něco pravidelně odebíráte, změnu adresy. Důvod ale klidně nemusí být jen na vaší straně. Ve firmách, úřadech či jiných institucích se klidně mohla vaše nová adresa zatoulat, píše úterní Právo.

Instituce sice lidem posílají faktury, následně i výzvy k zaplacení. Jenže ty končí ve schránkách, kde už lidé nebydlí. Exekutoři pak už nemají problémy si dohledat i novou adresu a touto malicherností se může mnoho lidí ocitnout ve výrazných problémech.

TIP:  Trvalé bydliště a příběhy ze života

Odborníci proto radí, že pokud se přestěhujete, neměli byste spoléhat na to, že svým dodavatelům (elektřiny, plynu, mobilním operátorům, pojišťovnám, bankám a dalším) změnu adresy nahlásíte telefon či přímo na pobočce, ale měli byste poslat oznámení změny adresy poslat písemně a na dodejku, uvádí Právo.

Dalším problémem je to, že když se přestěhujete, nemusíte automaticky měnit svoji trvalou adresu. Soudní platební rozkazy se tak k vám nemusí vůbec dostat. Soud totiž nejdříve vše posílá na adresu udanou firmou, které "dlužíte", když se mu rozkaz vrátí, pošle to na adresu vašeho trvalého bydliště. Jenže pokud ani tam nejste k zastižení, soud nařídí jednání. Tedy může dojít až k exekuci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články