Práce je dostatek, chybí obchodní zástupci, řidiči a uklízečky

14. 6. 2011 – 18:03 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce je dostatek, chybí obchodní zástupci, řidiči a uklízečky
K hlavním důvodům, proč zaměstnavatelé nemohou obsadit volné pozice, patří nedostatek kvalifikace a vzdělání, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než pětina (22 procent) českých zaměstnavatelů má letos problémy s obsazením volných pracovních míst kvůli nedostatku kvalifikovaných uchazečů, nejvíce chybí obchodní zástupci, řidiči a uklízečky. Vyplývá to z 6. ročníku průzkumu Manpower zveřejněného v úterý.

Ještě v loňském roce přitom podobné problémy při náborech uvádělo 19 procent zaměstnavatelů a v roce 2009 pak 17 procent. Na úroveň předkrizového roku 2008 se však ČR ještě nedostala. Tehdy mělo problém najít dostatečně kvalifikovaného zaměstnance dokonce 37 procent zaměstnavatelů.

TIP: Nabídky práce | Češi vydělávají průměrně 23 144 korun, pohoršili si úředníci

K hlavním důvodům, proč zaměstnavatelé nemohou obsadit volné pozice, patří nedostatek kvalifikace a vzdělání (uvádí 53 procent českých zaměstnavatelů), málo "tvrdých" a technických dovedností (27 procent), nedostatek zkušeností (21 procent) a také málo uchazečů (dvě procenta). České zaměstnavatele při náboru nových lidí limituje také nedostatek "měkkých" nebo komunikačních dovedností (devět procent), absence správných hodnot nebo způsobu uvažování (šest procent) a nedostatečný osobnostní profil (dvě procenta). Pět procent zaměstnavatelů pak naráží na další problémy, jako například vyšší mzdové nároky uchazečů, špatnou image sektoru nebo zaměstnavatele či neochotu nového zaměstnance stěhovat se kvůli práci.

Nezaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky, platy rostou

 

Přišli jste o práci? Požádejte stát o příspěvek na podnikání

 

Nedostatek talentů nutí zaměstnavatele, aby měnili přístup k náborům a ke způsobu, jakým pracují s lidskými zdroji. "V České republice zaměstnavatelé nejčastěji hledají rezervy v inzerci a náborovém procesu. Ve vyspělých zemích se problém nedostatku lidí s potřebným profilem projevuje už mnoho let a rezervy v této oblasti jsou už většinou vyčerpány. Zaměstnavatelé jsou proto nuceni využívat více nadstavbové oblasti. V celosvětovém průměru zaměstnavatelé nejčastěji čelí nedostatku talentů tím, že investují do dalšího tréninku a rozvoje zaměstnanců. Pro top management firem bude v nadcházejících letech oblast rozvoje talentů hlavní výzvou. Pro zaměstnavatele bude stále méně důležitý přístup ke kapitálu nebo technologiím, ale hlavním předpokladem jejich prosperity bude přístup k talentům, kteří budou stále vzácnějším zdrojem. Proto se nebojíme hovořit o přechodu od kapitalismu k talentismu," poznamenala Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Z globálního hlediska měl dlouhodobě vývoj nedostatku lidí s potřebnou kvalifikací klesající trend od roku 2008 v důsledku ekonomické krize. V době začátku průzkumu v roce 2006 byla globální hodnota na 40 procentech, v roce 2007 na 41 procentech, od roku 2008 byla na hodnotách 30 až 31 procent. "To ukazuje, že i v době krize, kdy nezaměstnanost roste, zůstává stále velmi vysoký počet firem, které nemohou najít vhodné zaměstnance. Pro letošní rok hodnota mírně stoupla na 34 procent a předpokládáme, že s oživením ekonomiky budou hodnoty nadále růst," dodala Rezlerová.

Nejhorší výsledky vykazuje Japonsko s 80 procenty a Indie s 67 procenty zaměstnavatelů, kteří nemohou najít požadované zaměstnance. Naopak nejlepší jsou Polsko s čtyřmi procenty a Irsko s pěti procenty, což samozřejmě odpovídá i nejlepším výsledkům v rámci EMEA (region Evropa, Blízký východ a Afrika - pozn. red.).

Nejhůře obsaditelné pozice v ČR

  Rok 2011 Rok 2010
1. Obchodní zástupce Řemeslník
2. Řidič Obchodní zástupce
3. Uklízečky a hospodyně Šéfkuchař/kuchař
4. Projektant/konstruktér Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
5. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál Řidič
6. IT Manager / projektový manager IT pracovník (především programátor a vývojář)
7. IT pracovník (především programátor a vývojář) Pracovníci v zákaznickém servisu
8. Ošetřovatelé a pomocná zdravotní síla Recepční
9. Učitel Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu
10. Technik Management

Zdroj: Manpower Česká a Slovenská republika

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články