Práce je dostatek. Jaké výmluvy používají nezaměstnaní?

29. 9. 2015 – 0:01 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce je dostatek. Jaké výmluvy používají nezaměstnaní?
zdroj: freeimages.com

Nezaměstnaných je v ČR nejméně z 6 let. Přes to, někteří pracovat ani nechtějí. Jaké výmluvy nejčastěji používají?

Nezaměstnanost v České republice stále klesá, a počet volných pracovních míst je rekordní. Problém ale stále představují dlouhodobě nezaměstnaní, kteří jsou evidováni na úřadu práce déle než dva roky. Uplatnění pro ně v rámci unikátního projeku našli v Přerově. Narazili však na absolutní nezájem lidí bez práce.

Fronty se na úřadech práce stále zkracují. Nezaměstnanost v Česku klesla na rekordně nízkou úroveň a volných pracovních míst je přes sto tisíc, nejvíce za posledních sedm let. Někteří se však práci vyhýbají, jak jen mohou.

"Mám alergii na píchnutí vosy, takže nemůžu dělat venku; Když se shýbnu, točí se mi hlava; Mám ruku tak slabou, že v ní neudržím ani lžičku," to jsou jen některé z absurdních výmluv, které si vyslechli zástupci města Přerova. Radnice tu chce úklidem ulic v okolí řeky Bečvy zaměstnat až 300 dlouhodobě nezaměstnaných. Uspořádala výběrové řízení.

Jak se ale ukázalo, vybrat prvních dvanáct lidí byl ale téměř nadlidský výkon a to i přesto, že si přerovský úřad práce pozval hned šedesát adeptů.

"Někdy nám své bolístky i přímo ukazovali na místě, já jsem se jim snažil vysvětlit, že nejsem lékař," uvedl autor projektu a zastupitel Přerova Jiří Kohout.

"Nouze nebyla ani o to, když muž uvedl, že nemůže pracovat, protože se rozvádí," doplnila tisková mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Takové odmítnutí se ale nemusí vyplatit. Hrozí nejen vyřazení z evidence uchazečů. "Takové chování může mít dopad i na to, jestli bude dotyčný pobírat sociální dávky a v jaké výšky," upozornila mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

S novinkou přišli také v Hodoníně. Místo příspěvkové organizace se o úklid u popelnic starají Romové, kteří o práci sami projevili zájem. "Ta spolupráce je úspěšná. Zaměstnáváme dva Romy a věřím, že pokud se to dobře rozběhne, tak bychom mohli tu spolupráci rozšířit," prozradil místostarosta Hodonína Vojtěch Salajka.

Které pozice nemohou zaměstnavatelé obsadit?

Podle údajů zveřejněných Úřadem práce největší zájem je o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky a řidiče - jak nákladních automobilů, tak autobusů a tramvají. Zájem je také o kováře nebo pracovníky ostrahy.

Zaměstnavatelé hledají také stavební dělníky, zaměstnance restaurací, prodavače nebo zdravotníky. Tradičně velká poptávka je pak po technických profesích typu svářeč, slévač, soustružník - právě v této oblasti se podle Úřadu práce firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance. Velkou šanci najít práci mají také obchodní zástupci.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články