Práce je nedostatek, zaměstnanců však také. Chybí technické obory

22. 10. 2012 – 20:29 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce je nedostatek, zaměstnanců však také. Chybí technické obory
Technicky vzdělaní mladí lidé také nemají ani problém se dostat na vysokou školu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nezaměstnanost, která se v září vyhoupla na 8,4 procenta, nejméně ohrožuje technicky vzdělané absolventy středních a vysokých škol. I přes zvyšující se počet absolventů se stále nedaří pokrýt poptávku firem," říká ředitel Střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT) Martin Vodička.

"Platy v oborech informačních technologií se dlouhodobě pohybují kolem 37 tisíc korun. Neobvyklé nejsou ani 150tisícové platy," doplňuje ředitel. Plat technicky vzdělaného člověka se tak pohybuje vysoko nad celorepublikovým průměrem. Z výzkumu České studentské unie vyplývá, že absolventi vysokých škol jsou ochotni přijmout nástupní plat ve výši 22 a půl tisíce korun. Přitom by si přáli plat bezmála o šest tisíc korun vyšší.

Komerční sdělení: Práce v Ústí nad Labem

"Nezaměstnanost našim studentům skutečně nehrozí. K tomuto dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce," doplňuje ředitel Vodička. Technicky vzdělaní mladí lidé také nemají problém se dostat na vysokou školu.

Střední školy se rovněž snaží více "namixovat" výuku s praxí ve skutečných firmách. "My se snažíme i v rámci běžné výuky na naší škole, aby naši studenti byli vedeni co nejvíce k praktickým dovednostem. Během studia jdou dvakrát na souvislou 14denní praxi například do oddělení ICT Fakultní Thomayerovy nemocnice," potvrdil Vodička.

V rozhodování o výběru odborné školy hraje roli IT vybavení, kvalita výuky a učitelského sboru, možnost odborného rozvoje formou kurzů či letitá tradice v oboru.

František Bužek | MED

Nejlépe placené obory dle aktuálních nabídek práce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články