Práce: Krize nekrize, odborníci chybí stále v mnoha oborech

18. 5. 2009 – 13:01 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce: Krize nekrize, odborníci chybí stále v mnoha oborech
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Finanční krize zvýšila růst nezaměstnanosti také v České republice. Přitom ještě v první polovině loňského roku si firmy přetahovaly zaměstnance a předháněli se v bonusech. I přes větší nárůst nezaměstnanosti na našem trhu však stále chybí mnoho odborníků.



Nalézt zkušené finanční a účetní odborníky je, dle výsledků mezinárodního průzkumu, v Evropě stále velký problém. A to i navzdory současné ekonomické situaci. Shodne se na tom plných 60 procent respondentů ze společností podnikajících na starém kontinentě. V samotné České republice je situace jen o málo lepší. Najímání finančních a účetních expertů u nás považuje za velmi komplikovaný úkol 51 procent společností. Napříč Evropou se navíc o jeden až dva týdny prodloužila doba potřebná pro nalezení nejvhodnějšího kandidáta.

- Bez práce je stále více lidí, nezaměstnanost je nejvyšší od ledna 2007
- Finanční poradenství: Poradí, nebo dá práci
- Češi jsou při změně práce opatrnější, zajímá je finanční stabilita
- Dělník, asistentka, administrativní pracovník a elektrikář byly v dubnu nejžádanější profese
- Firmy: Méně práce nemusí znamenat méně zaměstnanců
- Nemůžete najít práci? Zjistěte, kde děláte chybu!

Odborníci také chybí stále i v dalších oborech. Jeden z největších deficitů odborníků je ve stavebnictví, které žije svůj život z již dříve nasmlouvaných stavebních zakázek.

„Ukázalo se, že globální zpomalení ekonomiky na nedostatku zkušených odborníků nic nemění,“ zdůrazňuje Aleš Křížek, ředitel české pobočky Robert Half International. „Společnosti ve většině zemí světa stále trápí problémy s hledáním zkušených lidí. Jedinou, za to opravdu velkou výjimkou jsou Spojené státy. Zatímco vloni tu mělo s hledáním kvalifikovaných zaměstnanců do oblasti financí a účetnictví potíže 72 procent společností, letos už jich je pouhých 32 procent.“

Výzkum ovšem ukázal, že firmy podnikající v České republice řeší zpomalení globální ekonomiky výrazně jinak, než jinde ve světě. Pouze devět procent respondentů z ČR potvrdilo zastavení náboru zaměstnanců, celosvětový průměr je však plných 38 procent. S 24 procenty je v celosvětovém srovnání nízký i podíl firem, které se rozhodly propouštět,“ uzavírá Křížek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články