Práce na hlavní pracovní poměr je pro 40 procent lidí nezajímavá

26. 2. 2010 – 6:15 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce na hlavní pracovní poměr je pro 40 procent lidí nezajímavá
Práce na dohodu je žádanější, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi mění názor, pokud jde o preferovanou formu pracovního úvazku, konkrétně o hlavní pracovní poměr; téměř 40 procent lidí přemýšlí o změně. Vyplynulo to z průzkumu trhu práce společnosti LMC na portálu Jobs.cz zveřejněného ve čtvrtek.

S prací na hlavní pracovní poměr je spokojeno 36 procent dotázaných. Čtvrtina respondentů příliš spokojená není, přesto však má obavu vstoupit do podnikání. Tito dotázaní zatím nenašli odvahu ani zkusit jinou formu zaměstnaneckého poměru (zkrácený úvazek). Ostatní (39 procent) uvedli, že nejsou s prací na hlavní úvazek spokojeni a potvrdili, že přemýšlejí o ukončení hlavního poměru a chtějí zkusit něco jiného.

- Nabídky Práce v ČR

Česko patří v Evropské unii k zemím s nejhorším průměrným počtem vytvořených alternativních úvazků. V roce 2008 tvořili podle evropského statistického úřadu Eurostat lidé s kratší pracovní dobou v tuzemsku jen 4,3 procenta ze všech zaměstnaných.

 

<%Anketa34%>

 

Práce z domova, nebo na částečný úvazek

 

"Úspěšné příklady z poslední doby však hovoří ve prospěch částečných úvazků jako činitele ke snižování nezaměstnanosti. Vidíme to na příkladu Austrálie, kde se v prosinci snížila nezaměstnanost právě díky částečným úvazkům. Z celkových 35 200 nově vytvořených pracovních míst bylo 27 900 částečných úvazků. Druhým příkladem je Nizozemsko, kde je tento typ úvazků rozšířený proto, že je podporuje stát. Prosincová nezaměstnanost v Nizozemsku byla čtyřprocentní," řekl Milan Jasný, obchodní a marketingový ředitel LMC.

(Mediafax)

 

Kam dál?

- Firmy: Dohoda o provedení práce - švarcsystém má smysl, není dobré ji regulovat

- Ušetřete náklady ve firmě díky dohodám mimo pracovní poměr

- Firmy propouští zaměstnance a berou je zpět jako brigádníky

- Práce 4 dny v týdnu bylo přáním mnoha lidí, teď se může splnit

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články