Práce načerno narostla do nebývalých rozměrů, Drábek chystá hloubkové kontroly firem

16. 8. 2010 – 20:50 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce načerno narostla do nebývalých rozměrů, Drábek chystá hloubkové kontroly firem
Práce načerno by mohla podnikatele stát i živnostenský list, slibovaly strany před volbami, Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce od září více kontrolovat a postihovat práci na černo. Tedy praxi, kdy zaměstnavatel proto, aby nemusel platit odvody, dává pracovníkům peníze přímo na ruku.

Píše o tom pondělní Právo.

 

Psali jsme dříve: Práce načerno by mohla podnikatele stát i živnostenský list

 

Podle odhadů kvůli šedé ekonomice stát přichází na daních a pojistném o desítky miliard korun ročně. "Tuto věc nyní chceme kontrolami výrazně eliminovat," řekl Právu Drábek. Ze statistik a různých odhadů je podle něj zcela zřejmé, že největší míra nelegální práce je ve stavebnictví a stravovacích službách. "Dá se proto předpokládat, že na toto odvětví se upře největší pozornost kontrolorů," upozornil ministr.

 

<%Anketa100%>

 

Jak Právu sdělili ředitelé několika úřadů práce, zaměstnávání na černo se loni kvůli krizi rozmohlo do nebývalých rozměrů. "Počet nelegálně zaměstnaných lze odvodit z míry šedé ekonomiky, jejíž úroveň v ČR se odhaduje na zhruba 15 %. Z šesti milionů obyvatel v produktivním věku lze tedy tímto velmi hrubým odhadem předpokládat asi jeden milion lidí zaměstnaných na černo," uvedla Viktorie Plívová.

-Petr Barták, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články