Práce: Nemůžete najít práci? Zjistěte, kde děláte chybu!

27. 4. 2009 – 13:16 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce: Nemůžete najít práci? Zjistěte, kde děláte chybu!
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Odpovídáte každý den na několik inzerátů, Váš životopis visí na webu a také všichni Vaši známí vědí, že práci už dlouho hledáte? A přitom stále nezaznamenáváte žádný úspěch? Pravděpodobně bude chyba někde na Vaší straně. Pomůžeme Vám ji odhalit, napravit a zvýšit tak šanci, že zaměstnání brzy najdete.





- Jaké má zaměstnanec možnosti, když neobdrží od svého zaměstnavatele mzdu nebo její část?
- Za prací se stěhovat nechceme, radši přijmem nižší mzdu
- Krize na český trh práce přichází později, ale o to má silnější dopad
- Většina lidí je přesvědčena, že dávky nezaměstnaným mají být co nejmenší
- Jazykové kurzy pro zaměstnance zdarma? Ano i to jde v době krize!
- Lidé by řešili hospodářskou krizi udržením a tvorbou nových pracovních míst

Zeptejte se personalisty

Zkuste požádat o zpětnou vazbu personalistu společnosti, která Vás jako uchazeče odmítla. Připravte se, že Vám možná nebude ochoten vysvětlit, proč Vás na danou pozici nevybral, či dokonce ani nepozval na pohovor. Věnovat se neúspěšným uchazečům přeci jen není náplní personalistovy práce, záleží tedy jen na jeho dobré vůli.

Žádejte zpětnou vazbu tím spíše, vyřadil-li Vás personalista z výběrového řízení až po několika kolech, například po ústním pohovoru. Přeci jen je ve Vašem zájmu zjistit, kde je zakopaný pes.

Víte že ?: Ženy v Evropě vydělávají v průměru o 17,4 % méně než muži

Máte v pořádku životopis?

V každém případě platí, že čím vyšší je pozice, o kterou se ucházíte, tím kvalitněji musí působit Vaše resume.

Nechybí Vám například u výčtu pracovních zkušeností něco z toho, co jste se na daných pozicích naučili a v inzerátu to požadují? Bylo z Vašich uvedených znalostí dostatečně jasné, že ovládáte vše, co se pro danou pozici hodí? Nezahrnujete naopak do životopisu zbytečnosti, které nemají s danou pozicí nic společného? Je text Vašeho CV přehledný a bez pravopisných chyb?

Víte že ?: Zaměstnanecké Benefity: Češi se chtějí víc vzdělávat, nejvíce v cizích jazycích

Sedí průvodní dopis na konkrétní pozici?

Klidně si napište nějaký univerzální průvodní dopis. Přesto ho ale musíte vždy vhodně upravit pro každou pracovní nabídku zvlášť. Ukažte především, že splňujete vše, co zaměstnavatel požaduje v inzerátu. V dopise také vhodně využijte informace, které o dané společnosti a pozici zjistíte.

Mějte v záloze více nabídek

Nikdy se neupínejte jen na jednu nabízenou pozici, přestože vypadá slibně a bylo Vám naznačeno, že jí s největší pravděpodobností dostanete. Když nakonec taková příležitost nevyjde, bude pro Vás pak velmi těžké sebrat znovu všechnu sílu a pokračovat v hledání.

Neztrácejte čas čekáním, ale buďte k zastižení

Napište si denní rozvrh tak na týden dopředu. Vyčleňte si zvlášť čas na čtení inzerátů, zjišťování informací o společnostech, psaní odpovědí. Zaznamenávejte si také všechny domluvené schůzky.

Vytvořte si jakousi strategii kdy, kde a jak budete práci hledat. Zužitkujete tak maximum času. Tím, že nebudete sedět doma a nebudete tak mít čas zaobírat se svými předchozími neúspěchy, také zabráníte depresivním myšlenkám.

Pravidelně kontrolujte svou e-mailovou schránku a telefon noste stále u sebe. Bude-li Vám například personalista volat a vy to nezvednete, ani se brzy poté neozvete, dost pravděpodobně přeskočí k dalšímu kandidátovi a Vám se už neozve.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články