Práce přesčas se stává standardem, přesčasy dělá už většina čechů

1. 11. 2012 – 18:27 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce přesčas se stává standardem, přesčasy dělá už většina čechů
V mnoha profesích dnes není nutné být fyzicky neustále přítomen na pracovišti. Celou řadu úkolů lze díky vzdálenému přístupu k firemnímu mailu a do interních systémů řešit odkudkoliv i mimo obvyklou pracovní dobu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Skoro tři čtvrtiny lidí (74 procent) běžně tráví ve svém zaměstnání delší dobu, než jakou uvádí jejich pracovní smlouva. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, který ve čtvrtek zveřejnil jeden z tuzemských pracovních portálů.

Čtvrtina tuzemských firem přitom považuje práci přesčas za standard a počítá s tím již v základních mzdách. Více než čtvrtina (26 procent) z téměř tří tisícovek respondentů z řad zaměstnanců také uvedla, že přesčas pracuje zcela běžně, hodiny navíc však nepočítá.

Komerční sdělení: Práce v Ústí nad Labem

Největší podíl zaměstnanců (35 procent) věnuje každý měsíc práci nad rámec své pracovní smlouvy více než dvacet hodin, tedy více než hodinu každý pracovní den. Dalších 13 procent lidí uvádí, že také pracují přesčas, v úhrnu však jde o méně než 20 hodin měsíčně. Na 16 procent zaměstnanců v práci zůstává déle jen zcela výjimečně. Pouze desetina lidí naopak tvrdí, že přesčas nepracují nikdy.

Podle autorů průzkumu také existuje výrazný rozdíl mezi vykazovanou a skutečně vykonávanou prací přesčas. Ten podle nich vyplývá z postupné změny pracovních návyků.

"V mnoha profesích dnes není nutné být fyzicky neustále přítomen na pracovišti. Celou řadu úkolů lze díky vzdálenému přístupu k firemnímu mailu a do interních systémů řešit odkudkoliv i mimo obvyklou pracovní dobu. Rozšíření chytrých mobilních telefonů s neustálou synchronizací účtů a služeb tento fenomén dále posiluje. Důsledkem je, že se práce přesčas většinou ani nevykazuje a je považována za zcela samozřejmou," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která provozuje dva tuzemské pracovní portály.

To se také odráží v pohledu na přístup firem. Čtvrtina z nich považuje pracovní nasazení nad rámec smluvených hodin za samozřejmost, a proto je odměna za takový výkon již zahrnuta ve sjednané mzdě. Dalších 32 procent zaměstnavatelů kompenzuje přesčasy možností vybrat si náhradní volno, nebo si podle potřeby jinak rozvrhnout pracovní dobu. 43 procent firem přesčasovou práci odměňuje finančně, buď ve formě zvláštních odměn (32 procent), nebo zvýšením variabilní složky mzdy (11 procent).

"Zejména u vyšších pracovních pozic dnes zaměstnavatelé běžně počítají s občasným nasazením nad rámec smluvně stanovených povinností. Zaměstnanci jsou rovněž obvykle srozuměni s tím, že když je potřeba v termínu dokončit nějaký projekt, neodcházejí po osmi a půl hodinách standardní pracovní doby," dodal Dombrovský.

Miroslav Kyncl | MED

Nejlépe placené obory dle aktuálních nabídek práce

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články