Práce v Německu, Rakousku a jinde v EU. Jak na to?

4. 2. 2014 – 19:48 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce v Německu, Rakousku a jinde v EU. Jak na to?
Hledání práce v zahraničí. K získání práce ve veřejném sektoru budete potřebovat uznání vaší kvalifikace ze strany veřejných orgánů země, kde chcete pracovat. Foto:SXC, Text:europa.eu | zdroj: NašePeníze.cz

Rozhodli jste se odejít do zahraničí, abyste si tam našli novou práci? Jednou z variant může být i práce ve státní správě v jiné zemi. Co je však třeba splňovat?

Jste-li státním příslušníkem některé ze zemí EU, máte právo pracovat v jiné členské zemi i ve veřejném sektoru (např. ve státním podniku, státní správě či orgánech veřejné správy). Jste-li občanem Rumunska, Bulharska nebo Chorvatska, mohou se na vás při zaměstnávání v některých zemích EU vztahovat určitá dočasná omezení. Členské státy mohou určité pracovní pozice dávat k dispozici pouze svým vlastním občanům. Učinit tak ovšem mohou pouze v případě, že se jedná o: výkon veřejné moci a ochranu veřejného zájmu dané země.

Jedná se zpravidla o pozice v diplomatické službě, ozbrojených silách, u policie či bezpečnostních jednotek, v soudní nebo daňové správě. Nicméně pokud daná pozice výkon veřejné moci nezahrnuje, musí být umožněno občanům ostatních členských zemí, aby se o ni mohli také ucházet. Například administrativní či technické pozice, v jejichž popisu práce výkon veřejné moci nefiguruje, nesmějí být vyhrazeny pouze pro státní příslušníky dané země.

K získání práce ve veřejném sektoru budete potřebovat uznání vaší kvalifikace ze strany veřejných orgánů země, kde chcete pracovat.

Hostitelská země nesmí vaši odbornou praxi podhodnocovat pouze z toho důvodu, že jste ji získali v jiné členské zemi. To platí zejména:

  • při posuzování toho, o která místa se můžete ucházet (např. pokud možnost účastnit se výběrového řízení záleží na délce služby či odborné praxe)
  • při určování výše platu, služebního postavení či jiných podmínek.

Ukázkový příběh práce v zahraničí

Pracovní zkušenost v EU se počítá

Elisa je z Francie. Po 10 letech své učitelské praxe se rozhodla odstěhovat do Itálie. Italské úřady sice uznaly její pedagogické vzdělání, nicméně v případě její desetileté praxe v oboru tomu tak již nebylo. Ocitla se proto na pozici začínající učitelky, což mělo vliv na její služební postavení a výši platu.

Jestliže se plat a služební postavení učitelů v Itálii odvíjí od počtu let v oboru, jsou italské úřady povinny Elisinu odbornou praxi z jiné členské země uznat.

Pracovní povolení

Pro osoby samostatně výdělečně činné se pracovní povolení v EU nikdy nevyžaduje.

Někteří občané EU však i nadále potřebují pracovní povolení k práci v některých zemích Unie.

Pokud si chcete najít práci v zemi, která stále uplatňuje omezení týkající se přístupu na její pracovní trh, měli byste se předem informovat, jak získat pracovní povolení. Zjistěte si rovněž, zda existují omezení ohledně pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Obraťte se proto na příslušný úřad práce v zemi, do které se chystáte.

Práce v Chorvatsku

Právo pracovat v Chorvatsku v zaměstnaneckém poměru může být omezeno v důsledku přechodných dohod. Pracovní povolení budete potřebovat, pokud máte státní příslušnost těchto zemí:

     

Belgie

Malta

Slovinsko

Francie

Německo

Španělsko

Itálie

Nizozemsko

Spojené království

Kypr

Rakousko

 

Lucembursko

Řecko

 

Práce ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku potřebují pracovní povolení státní příslušníci všech členských zemí EU. Tento požadavek přestane platit 31. května 2014 – pro státní příslušníky Rumunska a Bulharska se však může toto omezení uplatňovat až do 31. května 2019.

Než se začnete zajímat o práci v některé ze zemí, kde máte přístup na pracovní trh omezen, doporučujeme vám seznámit se s náležitostmi, které je třeba pro získání pracovního povolení splnit. Obraťte se na úřad práce v zemi, v níž si chcete najít práci.

S dalšími dotazy se můžete obracet na evropského poradce pro oblast zaměstnání.

Příklad

Před přestěhováním do zahraničí se ujistěte, že dostanete pracovní povolení

Petre z Rumunska přijal nabídku práce ve Vídni, kam se okamžitě odstěhoval. Jelikož se mu však nepodařilo si pracovní povolení vyřídit, musel se do Rumunska vrátit.

Pokud jste z Rumunska nebo Bulharska, musíte si ověřit, zda před odstěhováním se do příslušné země za prací musíte zažádat o pracovní povolení. Pokud ano, musíte počítat s tím, že vaše žádost může být zamítnuta.

Kde hledat volná místa v zahraničí?

Kromě specializovaných a prověřených agentur je možné využít i Evropský portál pracovní mobility. Je v češtině apřehledné vyhledávání vám třeba pomůže najít odpovídající nabídku.

Kvalitní životopis je podmínkou

Dokument, který efektivně a jasně prezentuje Vaše dovednosti a kvalifikaci, neboli životopis si můžete vytvořit online. Postupujte podle instrukcí a příkladů a vyplněný dokument si uložte (stáhněte si ho nebo si ho nechte zaslat e-mailem).

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články