Práce v Rusku bude pro cizince přístupnější, zjednoduší pobyt pro celé rodiny

8. 12. 2010 – 19:12 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce v Rusku bude pro cizince přístupnější, zjednoduší pobyt pro celé rodiny
Do Ruska ročně přijíždí na 20 000 vysoce specializovaných pracovníků. Rusko jich ale che přilákat více, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Dolní komora ruského parlamentu ve středu schválila zákon, který kvalifikovaným zahraničním pracovníkům a jejich rodinám umožní snazší pobyt na území Ruska. Informuje o tom ve středu agentura RIA-Novosti.

Vysoce kvalifikovaným cizincům díky nové legislativě bude automaticky prodlouženo povolení k pobytu, pokud budou mít v Rusku práci.

Členům jejich rodin ruské úřady udělí povolení k pobytu, aniž by se na ně vztahovaly přistěhovalecké kvóty, kterými ruský parlament každoročně omezuje počet pracovních povolení a povolení k pobytu.

Legislativa rozšířila počet příbuzných, které si kvalifikovaní cizinci mohou přivézt do Ruska – kromě manžela nebo manželky to jsou děti, prarodiče a vnuci.

Zákon rovněž vymezuje obory, které zůstanou pro cizince uzavřené. Cnizinec nesmí například kázat, provádět náboženské obřady nebo vést náboženskou výuku a to v rámci libovolné konfese.

Pro ruskou vládu to nejsou první kroky, které podniká ke zjednodušení života zahraničních pracovníků. Od července v Rusku platí zákon, díky němuž vysoce kvalifikovaní cizinci získávají k pracovnímu povolení nikoli krátkodobé, ale přímo dlouhodobé povolení k pobytu, a to na tři roky.

Procedurálním zjednodušením chce Moskva nalákat cizince mimo jiné i do budovaného centra Skolkovo nedaleko ruské metropole. Právě tam má vzniknout moderní vědeckotechnické centrum. Nařízení o stavbě "ruského Silicon Valley" podepsal ruský prezident Dmitrij Medveděv na konci září.

Výzkum v centru pojmenovaném podle vesnice nedaleko Moskvy bude mít široký záběr od energetiky, jaderných nebo informačních technologií, lékařství, po vesmírný program se zaměřením na rozvoj v oblasti telekomunikací a navigačních systémů.

Do Ruska ročně přijíždí na 20 000 vysoce specializovaných pracovníků. Rusko jich ale che přilákat více. Podle odhadu Federální přistěhovalecké služby až 46 000.

Za vysoce kvalifikované pracovníky ruská legislativa považuje takového experta, jehož plat v Rusku představuje nejméně milion rublů ročně (608 000 korun). Pro odborníky, kteří se účastní projektu Skolkovo, tento požadavek neplatí.

-Alina Artiuschenko,Mediafax

Kam dál?

- Práce v zahraničí: Jaké profese chtějí v okolních zemích?

- Práce je málo, cizinci mimo EU nedostanou v Česku pracovní povolení

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články