Práce: Více než polovina nezaměstnaných si v posledních osmi letech hledala práci déle než jeden rok

28. 10. 2009 – 19:49 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce: Více než polovina nezaměstnaných si v posledních osmi letech hledala práci déle než jeden rok
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Institut rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze zveřejnil studii analyzující nezaměstnanost v České republice. Ta ukázala, že Českou republiku v posledních osmi letech sužuje problém dlouhodobé nezaměstnanosti.


Ze studie vyplývá, že zatímco v nezaměstnanosti jako takové si Česká republika stojí velmi dobře - její míra je výrazně lepší než průměr EU, v poměru dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu nezaměstnaných osob v roce 2008 byla Česká republika čtvrtá nejhorší v Evropě.

„Od roku 2001 se tento ukazatel pohybuje kolem hodnoty padesát procent, což je alarmující číslo. Znamená to, že zhruba polovina lidí, kteří jsou bez práce, nebyla v zaměstnání více než rok. U této skupiny obyvatel je dokázáno, že je jen velmi malá pravděpodobnost jejich návratu do zaměstnání.“ dodává ředitel Institutu rozvoje podnikání Miroslav Křížek.

Studie také poukazuje na anomálii, které jsme momentálně svědky. Přestože svět ohrožuje ekonomická krize, poměr dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu lidí bez práce strmě klesá. Tento jev je způsobem velkým počtem nově nezaměstnaných obyvatel.

- Práce: Mladí lidé hledají profesní rozvoj a možnost kariérního růstu
- Práce ubývá, nezaměstnaných je v Česku už přes půl milionu
- Neplatí vám zaměstnavatel mzdu? Přečtěte si jak získat mzdovou náhradu od státu
- Výpověď z pracovního poměru bude více nakloněna zaměstnavatelům

Miroslav Křížek k tomu dodává: „Rapidně klesající míra dlouhodobě nezaměstnaných je způsobena několika faktory. Kvůli ekonomické krizi a hromadnému zavírání podniků se výrazně zvýšil počet nově nezaměstnaných, což mělo za následek naopak výrazné snížení poměru dlouhodobě nezaměstnaných. Jelikož jsme před začátkem krize měli jednu z nejmenších měr nezaměstnanosti v Evropě – kolem 4 procent, je v České republice tento jev o to silnější. Také určité procento dlouhodobě nezaměstnaných kvůli strachu z krize odešlo předčasně do starobního důchodu, či bylo jinak vyřazeno z evidence. Tato anomálie však během několika měsíců odezní a poté očekáváme opět návrat k původní hodnotě kolem padesáti procent.“

Příčiny této situace vidí Institut rozvoje podnikání v nepružně nastaveném trhu práce, který jde ruku v ruce s příliš štědře nastaveným sociálním systémem. Ten dostatečně nemotivuje lidi bez práce k hledání zaměstnání a podporuje šedou ekonomiku.

„Pokud se nemalému počtu nezaměstnaných vyplácí pobírání sociálních dávek v kombinaci s prací na černo víc, než regulérní zaměstnání, je zde něco špatně.“ uzavírá problematiku Miroslav Křížek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články