Pracovitost a inteligence nevedou vždy k úspěchu, myslí si lidé

3. 7. 2009 – 1:01 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pracovitost a inteligence nevedou vždy k úspěchu, myslí si lidé
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé, kteří v porovnání s předchozím rokem výrazně méně souhlasí s výrokem, že pracovití a přemýšliví lidé mohou v naší společnosti dobře uplatnit své schopnosti, se rekrutují především z řad nezaměstnaných a zaměstnanců. Jde o skupiny občanů, kteří jsou současnou ekonomickou recesí již postiženi (nezaměstnanost) anebo nejvíce ohroženi. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.


Vnímání české společnosti jako společnosti rovných šancí je v čase stabilní a i nadále velice slabé – týká se asi čtvrtiny populace. Ti, kteří naší společnost vnímají jako společnost rovných příležitostí, v posledním roce výrazněji nezměnili ani svůj názor na možnost schopných lidí se uplatnit. Naopak ti, co si myslí, že v Čechách rovné příležitosti nejsou, propadli za poslední rok do hlubší skepse i co se týče možnosti uplatnění vlastních schopností.

- Máte při povodních nárok na placené volno? MPSV radí na co máte právo
- Firmy: Ženy na mateřské dovolené chtějí často pracovat
- Senát schválil slevu na pojistném za každého zaměstnance
- Brigády pro studenty: Brigádnící pozor na jiné pracovně právní vztahy
- Finanční poradenství: Poradí, nebo dá práci

To, zda-li v naší společnosti uplatní pracovití a přemýšliví lidé své schopnosti, vypovídá o celkové otevřenosti naší společnosti. Otevřené společnosti lidem umožňují plně rozvinout jejich schopnosti (bez ohledu na jejich vzdělání a původ) a v případě, že dosáhnou úspěchu, neváhají je přijmout mezi vyšší vrstvy (vysoká sociální mobilita). Tzv. uzavřené společnosti naopak kterémukoliv člověku, byť sebeschopnějšímu, úspěch neumožňují. V uzavřených společnostech mohou být úspěšní pouze ti lidé, kteří pocházejí z „úspěšných rodin“ a žijí v okruhu „úspěšných lidí“.  Právě otázka „Myslíte si, že pracovitý a přemýšlivý člověk může v naší společnosti dobře uplatnit své schopnosti?“ nepřímo měří otevřenost naší společnosti a možnost sociální mobility. Naši společnost jako otevřenou podvědomě vnímá polovina občanů (50 % lidí souhlasí s tím, že pracovití a přemýšliví lidé mohou v naší společnosti dobře uplatnit své schopnosti).

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články