Pracovní vztahy v česku se zhoršují ukázal průzkum

16. 7. 2013 – 14:54 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pracovní vztahy v česku se zhoršují ukázal průzkum
Skoro tři čtvrtiny respondentů si myslí, že stres se rok od roku stupňuje. I tak jsme na tom lépe, než Slováci, z jejich odpovědí vyplynulo, že stres v zaměstnání pociťuje více než polovina (skoro 60 procent). Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Únava, bušení srdce, pocení, nechuť k práci a permanentní strach zažívají čtyři z deseti Čechů ve svém zaměstnání. Rozhodně nejde o žádný ojedinělý jev, stres zažívají i několikrát do týdne. Nejvíc psychický klid narušují mezilidské vztahy na pracovišti a nedostatek ohodnocení jejich snažení.

Jak se snaží lidé se stresem vyrovnat? Nejčastěji (přes 40 procent) se pokouší myslet pozitivně. Další obvyklou cestou je pracovní pauza, během níž se lidé snaží na práci nemyslet. Třetím způsobem jsou nejrůznější fyzické "odbourávače" stresu, protahovačky a procházky. Odreagovat se snaží také pitím kávy, energetických nápojů, sladkostmi, nebo "klábosením" s kolegy.

Stresu v zaměstnání je podle průzkumu společnosti GfK čím dál, tím více a přibližně 60 procent Čechů si myslí, že zaměstnavatelé se nesnaží vytvářet takové podmínky, které by vedly k jeho snížení.

Jenže ani nadřízení na tom nejsou o mnoho lépe, možná jsou na tom hůř, než "obyčejní" zaměstnanci. "V průzkumu 42 procent lidí uvedlo, že trpí stresem v práci a dotazováním se zjistilo, že více trpí zaměstnanci na vedoucích pozicích než řadoví zaměstnanci. Stres v práci zažívají především vysokoškolsky vzdělaní jedinci (57 procent)," říká Eva Vlčková z GfK, podle ní jsou více vystresovaní muži než ženy.

Alespoň jednou týdně zažije psychický tlak tři čtvrtiny dotázaných, více než polovina ho zažije více než jedenkrát týdně. Na čím vyšší pozici lidé pracují, tím spíš zažívají nárazový stres. U pracovníků na nižších postech stres není tak obvyklý. Ale když se u člověka vyskytne, je permanentní.

Makej dál a táhni ke všem čertům

K dalšímu spouštěči nepříjemných situací v zaměstnání jsou špatné mezilidské vztahy, které nezvládají především ženy (58 procent). Dalším stresovým faktorem je podle průzkumu nepřiměřené pracovní zatížení, uvedlo 43 procent respondentů. Třetím spouštěčem stresu je nedostatečné ohodnocení v práci, a to jak finanční, tak i nefinanční povahy. Mezi další spouštěče patří strach z výpovědi.

Skoro tři čtvrtiny respondentů si myslí, že stres se rok od roku stupňuje. I tak jsme na tom lépe, než Slováci, z jejich odpovědí vyplynulo, že stres v zaměstnání pociťuje více než polovina (skoro 60 procent).

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články