Pracovních nabídek přibýva, nezaměstnanost proto klesá. Kde je lépe?

9. 5. 2011 – 10:10 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pracovních nabídek přibýva, nezaměstnanost proto klesá. Kde je lépe?
Ruku v ruce s kontinuálně se snižující hodnotou nezaměstnanosti v Česku lze očekávat pokračující růst pracovního trhu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vybrané pracovní portály registrují v 2. čtvrtletí tohoto roku pokračující oživení pracovního trhu, kdy firmy nabízejí meziměsíčně o čtyři procenta více pracovních míst na hlavní pracovní poměr. Meziročně je to dokonce o 33 procent víc.

To zhruba kopíruje i míru nezaměstnanosti v ČR, která v dubnu klesla z březnových 9,2 na 8,6 procenta.

 

Mzdová kalkulačka Mzdová kalkulačka pro rok 2011

 

"Ruku v ruce s kontinuálně se snižující hodnotou nezaměstnanosti v Česku lze očekávat pokračující růst pracovního trhu. S daty nezaměstnanosti ale mohou zahýbat absolventi škol, kteří se v květnu a červnu začnou registrovat na úřadech práce. Nicméně pozitivní zprávou je trend růstu nabídky pozic pro tento segment. Meziměsíčně jsme zaznamenali osmiprocentní růst nabídky pozic pro absolventy. Na našich portálech je tak aktuálně přes 2500 míst pro absolventy," uvedl analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček.

Portály evidují příznivý vývoj nabídky i v případě flexibilních úvazků. Ve srovnání s dubnem platí, že na začátku května vzrostla nabídka alternativních pracovních úvazků o sedm procent.

"Nabídka flexibilních forem práce se na našich portálech pozvolna zvyšuje již od začátku letošního roku. Bohužel i přes to firmy stále nevytvářejí tak velké množství nabídek zkrácených úvazků, které by reflektovalo reálnou poptávku lidí po flexibilním zaměstnávání," vysvětlil manažer rozvoje pro oblast alternativních forem práce společnosti LMC Petr Skondrojanis.

Pracovat za méně peněz, změnit profesi, nebo se stěhovat za prací?

 

Firmy nabízejí o pět tisíc vyšší platy než před třemi lety

 

V celkové poptávce po profesích si i nadále drží dominantní postavení oblast prodeje a obchodu. Na druhém místě mezi poptávanými obory je administrativa. Dynamicky se v posledních měsících vyvíjí nabídka práce v sektoru bankovnictví a finančních služeb.

Stabilní pozici si v žebříčku nejpoptávanějších oborů ze strany firem drží informační technologie. Poptávka je hlavně po vývojářích. Stejně tak se o programátory a vývojáře aplikací zajímají firmy na trzích v Rakousku a Německu, kde s otevřením pracovního trhu roste poptávka po lidech z Česka. Portály zaznamenaly v obou zemích více než 50procentní růst pracovních nabídek v posledních třech měsících.

Jak jsou na tom jednotlivé regiony?

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 44 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (16,3 %), Most (16,2 %), Bruntál (15,8 %), Děčín (14,7 %) a Hodonín (14,3 %). Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,8 %), Praha–západ a Praha (shodně 4,0 %) a Mladá Boleslav (4,8 %). Míra registrované nezaměstnanosti mužů klesla na 7,8 procenta a žen na 9,7 procenta.

Ke konci dubna evidovaly úřady práce celkem 513 842 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 33 920 nižší než ke konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 poklesl o 26 286. V průběhu dubna bylo na úřadech práce nově zaevidováno 46 679 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 2 784 méně, meziročně tento počet klesl o 6 627 osob. Z evidence úřadů práce v dubnu odešlo celkem 80 599 uchazečů.

Úřady práce evidovaly ke konci dubna 36 053 volných pracovních míst. Počet míst byl o 2 122 vyšší než v předchozím měsíci a o 3 140 vyšší než v dubnu 2010. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,3 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Prostějov (59,7), Děčín (52,0), Teplice (50,9) a Břeclav (39,8).

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 úřadů práce, nejvyšší v okresech Pelhřimov (o 15,7 %), Jindřichův Hradec (o 15,1 %), Jeseník (14,1 %), Písek a Chrudim (shodně o 13,7 %) a Jihlava (o 12,7 %).

TIP: Nabídky práce

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články