Praha, Loreta - pověst o zvoncích v Loretě

1. 4. 2009 – 11:32 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Praha, Loreta -  pověst o zvoncích v Loretě
Foto: flickr | zdroj: NašePeníze.cz

Loreta na Loretánském náměstí v Praze nedaleko Pražského hradu je známé mariánské poutní místo. Nachází se zde kopie svaté chýše - domku Panny Marie z první poloviny 17. století a barokní kostel Narození Páně s věží a ambity z první poloviny 18. století. Loreta je dílem vrcholného baroka se skvostnou architekturou a uměleckou výzdobou, které potěší každého milovníka umění.




Na jejím projektu se podíleli rovněž vynikající barokní architekti K. Dienzenhofer a K. I. Dienzenhofer. Loretu vyzdobili významní barokní umělci, malíři P. Brandl, V. V. Reiner, sochař R. I. Prachner a řada dalších.

V Loretě se nachází vzácný takzvaný Loretánský poklad, soubor bohoslužebných předmětů ze 16. až 18. století.Nejproslulejší je Pražské slunce – 12 kg vážící stříbrná, pozlacená monstrance zdobená 6222 diamanty.

V areálu Lorety je i obchůdek s drobnými dárkovými předměty. Loreta je otevřena celoročně, denně mimo pondělí. Ve věži kostela je umístěna zvonkohra s 27 Loretánskými zvonky hrající mariánskou píseň „ Tisíckrát pozdravujeme Tebe“, každou celou hodinu od 8 do 18 hodin. Zvonkohra má však taky klaviaturu, která umožňuje zahrát libovolnou melodii. Této možnosti například využil hudební skladatel F. Liszt a možná také hudební skladatel W. A. Mozart.

\"Loreta

Foto: flickr.com

K Loretánským zvonkům se váže pěkná pověst: Kdysi dávno žila v malém domku na Novém Městě chudičká vdova, která měla hodně dětí. Bylo prý jich tolik, kolik bylo Loretánských zvonků. Jediným majetkem vdovy byla šňůrka stříbrných penízků. Jednoho dne udeřil v Praze mor a chudé vdově umíralo jedno dítě za druhým. Chudá vdova vždy ze šňůrky vyjmula jeden stříbrný penízek a nechala umírajícímu dítěti v Loretě zazvonit. Tak ji zemřelo i poslední dítě a vdova vydala poslední stříbrný peníz. Za několik dnů sama taky onemocněla morem


a když umírala, posteskla si, že jí nikdo nedá zazvonit na poslední cestu. A vtom se samy rozezněly a hrály překrásnou melodii všechny zvonky v Loretě.


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články