Zdvojené PhysX karty brzkou realitou?
zdroj: tisková zpráva

Zdvojené PhysX karty brzkou realitou?

23. 10. 2006 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

X-bitLabs přišli s informací, že má AGEIA v plánu duální PPU.

To jest možnost propojit dvě fyzikální karty v jednom počítači za účelem zdvojení jejich výkonu při počítání fyziky. Nejnovější ovladače pro PhysX totiž obsahují "scene manager", který umožňuje zapnout operování karet v tandemu a vylepšení jejich schopností v akcelerování fyzikálních výpočtů. A dále se ve zprávě píše, že AGEIA teoreticky může díky tomuto ovladači rozdělit scénu na několik trojrozměrných úseků/částí a přidělit jednotlivé PPU pro každý sektor. Samozřejmě by to mohlo fungovat i v případě, že by na jedné kartě byly dva čipy PhysX (nebo více PhysX).
Není těžké odhadnout, odkud AGEIA tento nápad vzala a že prvotní inspirace pochází od SLI nebo CorssFire řešení, které se používají pro grafické karty. Praktická použitelnost ale bude narážet na několik technických problémů. Počet PCI-Express slotů v počítači (na základní desce) je obvykle velmi omezený a i jedna PhysX karta má větší výkon pro fyziku, než jakákoliv současná grafická karta. Takže proč si dávat do PC dvě PhysX karty? Za dvounásobnou cenu? Nevím. Řešení by snad mohli v budoucnu využít jedině profesionálové a AGEIA se netají tím, že spolupracuje s vývojáři typických pracovních aplikací jako je Autodesk, SoftImage nebo 3D Studio Max.

Strategie to není úplně špatná. Hlavně by mohla být východiskem ze svízelné situace, ve které se AGEIA nachází, protože bez ohledu na to, kolik jejich hardware dokáže zpracovat částicových efektů a jak je dobrý, moc se neprodává. Osobně neznám nikoho ve svém (širokém-dalekém) okolí, kdo by tuhle kartu měl a prakticky jí používal. Takže namísto trhu "herního" může AGEIA přizpůsobit strategii a zkusit trh profesionální v podobě 3D modelování a náročnějšího druhu fyzikálních simulací.

zdroj: X-bitLabs

cappy

Nejnovější články