Právník zdarma čeká na všechny, které poškodila amnestie

26. 2. 2013 – 16:23 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Právník zdarma čeká na všechny, které poškodila amnestie
V kauzách, které se už dostaly před soud, amnestie zastavila 61 řízení u okresních soudů a 50 u krajských. U vrchních soudů v Praze a v Olomouci pak jde o 15 případů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Občané, kteří jsou poškození zastavením trestního stíhání kvůli novoroční amnestii, mají možnost získat bezplatné právní zastoupení. Nabízí jim ho Ekologický právní servis (EPS), do čtvrtka by lidé měli organizaci kontaktovat, řekla Eliška Bartošová z EPS.

"Amnestie přímo zasahuje do ústavně zaručených základních práv konkrétních osob - poškozených. Ti by proto měli mít možnost proti ní podat správní žalobu nebo přímo ústavní stížnost jako proti 'jinému' zásahu orgánu veřejné moci," říká Bartošová. Zájemci by měli kontaktovat Pavla Černého buď na telefonním čísle 776 119 903, nebo mailem na adrese pavel.cerny@eps.cz. Uvést by měli základní informace o trestním řízení, spolu s tím, jaká vznikla škoda spáchaným trestným činem a v jaké fázi bylo trestní stíhání zastavené.

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause má na svědomí kromě tisíců propuštěných vězňů také zastavení kauz, u nichž trestní stíhání trvalo déle než osm let a trest by nepřesáhnul deset let. Zatím se jedná o 327 případů, sdělil dříve novinářům nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V přípravném řízení, tedy před podáním žaloby k soudu, se zatím zastavilo 201 případů. Z toho 192 na okresní úrovni, zbylých devět na krajské. Šlo celkem o 265 obviněných. "Ve 26 případech prozatím obviněný využil svého práva a požádal, aby v trestním stíhání bylo pokračováno," uvedl Zeman.

V kauzách, které se už dostaly před soud, amnestie zastavila 61 řízení u okresních soudů a 50 u krajských. U vrchních soudů v Praze a v Olomouci pak jde o 15 případů. "Dvě ještě očekávám, takže to bude celkem 17 kauz," dodal nejvyšší žalobce. Rozhodnutí prezidenta se dotklo 331 obviněných, z nichž si 26 podalo žádost o pokračování stíhání.

Celkem se zatím jedná o 327 řízení. U všech kauz, které projednávaly vrchní soudy, se snaží žalobci prezidentovo rozhodnutí změnit. Podali proto stížnosti, u kauzy H-Systému dovolání.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články