Informace o CPU Intel se dvěma jádry
zdroj: tisková zpráva

Informace o CPU Intel se dvěma jádry

19. 10. 2004 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Velice zajímavé informace o procesorech se dvěma jádry se dají vyčíst z plánu pro uvádění nových produktů, který Intel představil svým partnerům.

Potvrdil se tím mimo jiné jeho záměr postupně změnit strategii a z vysoko taktovaných Pentií 4 přesunou pozornost k méně taktovaným procesorům se dvěma jádry a s 64-bitovou technologií EM64T. Půjde především o verze s jádrem SmithField, označené jako X20, x30 a x40. Přičemž x20 bude určen pro Socket 775 a bude pracovat na frekvenci 2,8 GHz. Sběrnice bude 800 MHz a 1 MB L2 cache bude zdvojená, takže ve skutečnosti nejspíše půjde o 2 MB L2 cache. X30 bude mít interní pracovní frekvenci 3,0 GHz a x40 3,2 GHz. Ostatní parametry budou shodné s X20.
Dnes už víme, že procesory se dvěma jádry nebudou schopny dosahovat tak vysokých frekvencí, jako procesory s jádrem jedním. Přehřívaly by se a měly by neúnosně vysokou spotřebu. Intel má také vážné obavy z toho, aby v některých programech (a stejně tak i ve hrách) nebyla Pentia 4 Prescott s jedním jádrem na frekvenci 3,8 GHz znatelně rychlejší, než nové procesory s dvěma jádry, na frekvenci kolem 3,2 GHz. Obava to není nereálná.

Podobného efektu se můžeme dočkat třeba u editace hudby nebo videa. A pochopitelně ve všech dalších, čistě jedno vláknových aplikacích, při jejichž zpracovávání se bez dodatečné softwarové podpory druhé jádro jenom "veze". Vzhledem k faktu, že takových aplikací je v současné době absolutní většina (a jedná se i o drtivou většinu her), může být pro Intel velice těžké přesvědčit zákazníka, že procesory se dvěma jádry mají svoje opodstatnění, když čísla z benchmarků budou ukazovat úplně něco jiného.

zdroj: Inq.

cappy

Nejnovější články