Pražská energetika sníží cenu elektřiny

1. 12. 2010 – 9:49 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pražská energetika sníží cenu elektřiny
K navýšení ceny elektřiny nedojde, pokud se do konce roku 2010 podaří završit probíhající legislativní proces novely jmenovaného zákona, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pražští energetici snížili cenu dodávky silové elektřiny pro příští rok o 17 procent, dopad tohoto snížení na celkovou cenu elektřiny pro konečné odběratele je však nejistý kvůli nedokončenému legislativnímu procesu schvalování novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, uvedla skupina PRE.

"Snížili jsme cenu dodávky silové elektřiny o 17 procent na 1395 korun za megawatthodinu bez daně z přidané hodnoty v nejběžnější sazbě Komfort Klasik 24, kterou využívá takřka 75 procent našich zákazníků. Současně dochází k navýšení stálého platu o 34 korun měsíčně. Také v ostatních takzvaných topných sazbách šla cena elektřiny dolů – u těch nejužívanějších asi o pět procent. Pražská domácnost s roční spotřebou 2000 kWh elektřiny tak v příštím roce zaplatí za spotřebovanou elektřinu o 228 korun méně než letos," uvedl Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE.

 

TIP:

- Energie domácnostem podraží o tisíce korun

- RWE zdraží od ledna plyn o více než dvě procenta, elektřinu zlevní

 

Také regulovaná cena za užití energetické sítě na území Prahy zůstává podle něho takřka nezměněna v porovnání s letošním rokem. Nejistý je však vývoj příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů, který, bohužel, podstatně zatíží účty za elektřinu všech spotřebitelů.

Úterní cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu uvádí, že pokud nebude schválena novela zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, mohou se meziročně výrazně zvýšit ceny elektřiny pro domácnosti i pro velkoodběratele. Hlavní příčinou vyšších cen je zvýšení složky ceny přenosu a distribuce elektřiny sloužící ke krytí nákladů na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a kogenerace z letošních 166 Kč/MWh na 578 Kč/MWh pro rok 2011.

K navýšení ceny elektřiny pro všechny kategorie spotřebitelů nedojde, pokud se do konce roku 2010 podaří završit probíhající legislativní proces novely jmenovaného zákona. V takovém případě Energetický regulační úřad neprodleně vydá změnu tohoto cenového rozhodnutí, což se příznivě projeví na cenách elektřiny.

Skupinu PRE tvoří mateřská společnost Pražská energetika, která je prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce regionální provozovatel distribuční soustavy působící na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Současně je Pražská energetika významný obchodník s elektřinou na velkoobchodním trhu v ČR. S postupným otevíráním trhu s elektřinou pro konečné zákazníky je Skupina PRE jedním z největších dodavatelů elektřiny s působností na celém území České republiky. Prodává ji více než 700 tisícům odběratelů.

-Dana Rybáková,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články