Pražskému kongresovému centru hrozí krach

22. 7. 2009 – 1:56 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pražskému kongresovému centru hrozí krach
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pražskému kongresovému centru ( KCP) hrozí krach ! Vlastníkem je hlavní město a dluhy se i s úroky vyšplhaly k 1,9 miliardy korun. A není divu : kvůli nečinnosti Prahy v propagaci se město propadlo v počtu velkých mezinárodních kongresů až na 13.místo na světě ! Česká republika je až 30. na světě. Praha již před dvěma lety vypadla z první desítky a opět se tak potvrzuje, že se Praze ani České republice nedaří přílákat velké mezinárodní kongresy a konference. Kongresoví turisté jsou přitom celosvětově nejlukrativnější skupinou turistů, jejich průměrná útrata bývá jednou tak vysoká než běžného turisty. Tyto údaje vyplývají z právě zveřejněných statistik Mezinárodní kongresové asociace ( ICCA).


V Praze bylo vloni uspořádáno pouze 74 velkých mezinárodních kongresů, což znamená propad na ostudné 13.místo na světě. Zatímco u většiny jiných zahraničních měst počet kongresů každoročně trvale stoupá, v případě Prahy je tomu přesně naopak.

- Praha se propadla v počtu mezinárodních kongresů až na 13.místo na světě

Například ještě před pěti lety v roce 2003 se v Praze konalo 79 kongresů, zájem o Prahu pro pořádání těchto lukrativních akcí však stále klesá. Je velkou ostudou, že turisticky mnohem méně atraktivní Budapešť vloni dokázala přilákat 95 velkých mezinárodních kongresů, což pro Budapešť znamená 6.místo na světě.

Největší aktivitu však vyvíjí sousední rakouská Vídeň, která vloni přílákala 139 velkých mezinárodních kongresů, což znamená 1.místo na světě.

Celkem bylo v roce 2008 uspořádáno na světě 7475 velkých mezinárodních kongresů a konferencí, což znamená meziroční nárust o 15%.

Zatímco například město Vídeň se již dlouhodobě a celoročně snaží aktivně a systémově oslovovat a lákat všechny světové organizátory velkých mezinárodních kongresů, tak Praha a Česká republika nedělá v tomto ohledu prakticky nic. Město Praha a Česká republika se tak kvůli své nečinnosti stali na tomto poli totálním outsiderem.

\"Všichni z oboru cestovního ruchu víme, že kongresový turista je ten nejlukrativnější na světě, jelikož utrácí v průměru jednou tolik, co běžný turista. Je to dáno tím, že náklady na účast na kongresu a s tím spojené další služby ( ubytování, doprava, stravování, doprovodný program apod.) hradí účastníkovi firma či zaměstnavatel, ale mimo to má tento člověk samozřejmě u sebe k útratě i své peníze jako běžný turista např. na dárky atd.  Útrata kongesových turistů  je tak celkově mnohem vyšší než u běžného turisty, který si vše v rámci svého pobytu musí hradit sám\" Dodal Tomio Okamura, mluvčí asociace cestovních kanceláří a agentur.

Množství pořádaných kongresů v dané zemí se všeobecně považuje jako důležité kritérium v hodnocení vyspělosti destinace.

Co se týče žebříčku jednotlivých měst, tak nejvíce mezinárodních kongresů se vloni konalo ve Vídni a Paříži ( obě města 139), následuje Barcelona ( 136), Singapur ( 118), Berlín ( 100), Budapešť ( 95), Amsterdam ( 85), Stockholm ( 87), Seoul ( 84), Lisabon ( 83), Kodaň ( 82), Sao Paulo ( 75) a pak teprve na 13.místě Praha ( 74).

Z hlediska pořadí jednotlivých států se nejvíce mezinárodních kongresů na světě vloni konalo v USA ( 507), v první desítce dále figuruje Německo (402), Španělsko ( 347), Francie (334), Velká Británie ( 322), Itálie ( 296), Brazílie ( 254), Japonsko ( 247), Kanada ( 231) a Nizozemí ( 227). V sousedním Rakousku se vloni konalo celkem 196 kongresů, což znamená krásné 12.místo na světě. Česká republika je až 30.na světě, vloni se u nás pořádalo celkem pouze 92 kongresů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články