Pražští řidiči se polepšili, severní Čechy dohnaly Prahu ve vysokém riziku dopravních nehod

12. 10. 2009 – 19:11 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pražští řidiči se polepšili, severní Čechy dohnaly Prahu ve vysokém riziku dopravních nehod
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco doposud si řidiči osobních aut z Prahy neochvějně drželi pozici těch, kdo zaviňují nejvíce dopravních nehod, v současnosti jim začínají těžce šlapat na paty motoristé z dalších míst v zemi, zejména ze severních Čech nebo například z Kladna. Kladno je navíc i okresem, které drží neslavný primát v četnosti nehod zaviněných motorkáři. Vyplývá to z aktuálního ČSOBP Indexu škod z povinného ručení.


Jak vyplývá z aktuálního ČSOBP Indexu škod z povinného ručení, u majitelů osobních aut z Prahy byla sice v prvních devíti měsících letošního roku i nadále největší pravděpodobnost, že zaviní havárii, rizikovostí se jim však velmi přiblížili řidiči z Ústí nad Labem a Mostu a proti dřívějšku si hodně pohoršili rovněž řidiči z Děčína. Indexem ČSOB Pojišťovna porovnává, jak se liší motoristé z jednotlivých okresů republiky z hlediska frekvence zaviněných pojistných událostí z povinného ručení.

- Evropská unie chce jednotný mýtný systém v celé Evropě
- Nejhorším místem pro motorkáře je Kladno. Nejvíce řidičů osobních aut bourá v Praze a Ostravě
- Jedete autem do zahraničí? Podívejte se jaké nástrahy vás čekají
- Povinná výbava auta je od 15.9.2009 změněna, co musíte mít v autě?

Na každých sto osobních aut z Prahy, jejichž majitelé mají povinné ručení u ČSOB Pojišťovny, připadá sice i v současnosti téměř deset zaviněných nehod, tento poměr je však již několik let téměř konstantní nebo se dokonce nepatrně zlepšuje. Mírné zlepšení se letos projevilo také v okresech Praha-východ a Praha-západ. Naproti tomu rizikovost majitelů osobních aut ze severních Čech proti loňsku zřetelně vzrostla a na řidiče z Prahy se dotahují také motoristé z Kladna. Na Moravě patří k tradičně nejrizikovějším okresům Ostrava, Brno-město a Karviná. Celkově si ovšem řidiči z Čech a Moravy nemají co vyčítat: v průměru je letos jejich rizikovost úplně stejná.

„Mírné zlepšení nehodovosti v Praze jsme zohlednili i v sazbách povinného ručení pro rok 2010. Samotný počet škod sice pro stanovení sazeb není rozhodující, důležitější je jejich finanční objem, přesto však sazby povinného ručení pro motoristy z Prahy klesnou v roce 2010 proti letošku o deset procent,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Michal Kaněra.

K oblastem, kde se mohou lidé cítit na silnicích nejbezpečněji, patří dlouhodobě zejména východní Čechy a Vysočina. Rizikovost zdejších řidičů je oproti Praze často jen třetinová nebo dokonce čtvrtinová.

Nejbezpečněji letos v lednu až září jezdili řidiči osobních aut z okresů Rychnov nad Kněžnou, Havlíčkův Brod a Rakovník. Nejrizikovější byli letos v lednu až září řidiči z Prahy, Ústí nad Labem a Mostu. Oproti loňskému roku se za leden-září 2009 nejvíce polepšili řidiči z okresů Praha-východ, Kutná Hora a Strakonice. Naopak největší zhoršení zaznamenala ČSOB Pojišťovna v okresech Most, Děčín a Tachov. Most tak poskočil z pozice 16. nejhoršího okresu až na třetí místo.

ČSOB Pojišťovna svým indexem škod sleduje také chování motocyklistů. Zdaleka nejvíce nehod letos opět připadá na motorkáře z Kladna, za nimiž s odstupem následující majitelé motorek z okresů Praha-východ a Mladá Boleslav.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články