Předdůchod: Co to je a komu se vyplatí?

14. 6. 2012 – 0:10 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Předdůchod: Co to je a komu se vyplatí?
Šance odejít beztrestně do penze před dosažením řádného důchodového věku bude ale otevřená pro každého, kdo si ušetří peníze v rámci doplňkového penzijního spoření. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odejít ze zaměstnání pět let před dosažením řádného důchodového věku a navíc bez postihu na budoucí výši důchodu má umožnit novela zákona o doplňkovém penzijním spoření. Zavedení takzvaných předdůchodů ve středu odsouhlasil vládní kabinet, uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

Návrh ministerstva financí počítá s tím, že zaměstnavatelé budou svým pracovníkům ukládat peníze v rámci systému doplňkového penzijního spoření. Zaváží se k tomu v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřních předpisech a odměnou jim bude roční daňová úleva až 30 tisíc korun na jednoho pracovníka. Dosud si firmy z daní mohly takto odepsat o šest tisíc méně.

"Zvýšení limitu pro osvobození příspěvku zaměstnavatele od daně z příjmů má otevřít širší prostor pro kolektivní vyjednávání či ochotu zaměstnavatele zavázat se k přispívání," uvedla předkládací zpráva normy.

Šance odejít "beztrestně" do penze před dosažením řádného důchodového věku bude ale otevřená pro každého, kdo si ušetří peníze v rámci doplňkového penzijního spoření.

Čtěte také: Proč si spořit na penzi? Abych mohl do předdůchodu!

"Úprava takzvaných předdůchodů v rámci doplňkového penzijního spoření a navazující úpravy u důchodového a zdravotního pojištění nejsou omezeny na situaci, kdy účastníkovi doplňkového penzijního spoření přispívá zaměstnavatel," zmínil na dotaz Mediafaxu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Výplata předdůchodů bude moci začít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Pokud splátky dodrží tři zákonem stanovené podmínky, bude stát za tyto lidi platit zdravotní pojištění a nesníží jim ani, na rozdíl od předčasné penze, budoucí řádný důchod.

Chcete riskovat? Spořte na důchod ve druhém pilíři

Splátky předdůchodů budou muset podle zákona každý měsíc dosahovat minimálně 30 procent průměrné mzdy a jejich výplata musí být sjednaná v neklesající výši. Výplata má podle novely probíhat každý měsíc bez možnosti přerušení nebo pozastavení. Skončit může nejdříve tři roky před dosažením věku, kdy bude mít příjemce nárok na starobní důchod.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články