Přehled nejdůležitějších ekonomických událostí v listopadu 2011

22. 12. 2011 – 15:18 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přehled nejdůležitějších ekonomických událostí v listopadu 2011
ůležité zprávy ze světa financí a ekonomiky za listopad 2011, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Co se událo dúležitého pro světovou, evropskou, nebo tuzemskou ekonomiku v listopadu 2011?

1. 11. 2011

Jean-Claude Trichet po osmi letech opustil křeslo šéfa Evropské centrální banky. Vystřídal ho italský bankéř Mario Draghi.

Podle e-shopu Pneusoukup.cz byly některé rozměry zimních pneumatik vyprodané po celé Evopě. Šlo například o rozměry 225/60 R17 nebo 215/70 R16.

Agentura Reuters uvedla, že evropské akciové trhy reagovaly na rozhodnutí řeckého premiéra z předešlého dne, nechat o přijetí finanční pomoci Řecku rozhodnout občany v referendu, poklesem kolem tří procent.

Automobilka Škoda Auto uvedla na český trh nový model Škoda Citigo. První vozy měly k zákazníkům dorazit v průběhu listopadu.

Společnost Cushman & Wakefield informovala, že nejatraktivnější průmyslovou lokalitou v České republice je Brno.

Firma Sázková kancelář kontrolovaná společnostmi PPF a KKCG podepsala s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou poslední dokumenty, které jí umožnily převzít zkrachovalou loterijní firmu Sazka.

Agentura Reuters uvedla, že řecký premiér Jorgos Papandreu neinformoval svého ministra financí Evangelose Venizelose o svém záměru nechat o přijetí finanční pomoci Řecku rozhodnout občany v referendu ještě před jeho oficiálním oznámením.

Ministerstvo financí uvedlo, že deficit státního rozpočtu ČR ke konci října klesl na 91,5 miliardy korun při příjmech 838,6 miliardy korun. Výdaje činily 930,1 miliardy korun.

Agentura Reuters s odvoláním na vyjádření šéfa Euroskupiny a lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera pro rádio RTL uvedla, že pokud se Řekové v případném referendu o přijetí finanční pomoci vysloví negativně, nelze vyloučit bankrot.

Česká spořitelna uvedla, že ve znaleckém posudku na Sazku od firmy Ernst&Young byla hrubá početní chyba a loterijní firma měla být podhodnocena o 1,3 miliardy korun.

Agentury AFP a Reuters informovaly, že Řecká vláda byla v rozkladu a mířila k předčasným volbám. S Řeckem otřásl požadavek premiéra na referendum o pomoci od eurozóny.

Evropské akciové trhy v reakci na rozhodnutí řeckého premiéra nechat o přijetí finanční pomoci Řecku rozhodnout občany v referendu výrazně oslabily. Západoevropské akcie tak zaznamenaly největší denní ztrátu za více než měsíc.

Řecký premiér Jorgos Papandreu přijal pozvání k účasti na summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 v Cannes. Důvodem bylo zapojení Papandrea do diskuse o případném referendu k přijetí finanční pomoci Řecku.

Ve čtvrtém ročníku soutěže Ocenění českých podnikatelek zvítězila v kategorii velká společnost Hana Nováčková, majitelka bezpečnostní a úklidové společnosti Ipo - Star. Informovali o tom pořadatelé soutěže, společnosti Mazars a Agentura Helas.

2. 11. 2011

Řecký kabinet jednomyslně odsouhlasil návrh premiéra George Papandrea, aby země uspořádala referendum o finanční pomoci od Evropské unie.

Řecký ministr Haris Kastanidis řekl, že Řekové by mohli referendum o přijetí záchranného balíčku uspořádat už v prosinci.

Prezident Václav Klaus v souvislosti s návrhem řecké vlády vyhlásit referendum o přijetí finanční pomoci uvedl, že za narůstající krizi eurozóny může způsob hospodaření Evropy, nikoli Řecko, které je pouze nejviditelnějším případem tohoto problému

Evropský fond finanční stability (EFSF) odložil emisi dluhopisů v hodnotě tří miliard eur (zhruba 75 miliard Kč). Důvodem pro to měly být tržní podmínky.

Německý ministr zahraniční Guido Westerwelle uvedl, že evropský plán na záchranu Řecka nemůže být vrácen zpět. Jednání o evropském plánu na záchranu Řecka před bankrotem podle něj nešlo znovu otevřít.

Czech Credit Bureau informovala, že od začátku roku už zbankrotovalo 1 997 firem.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso vyzval řecké politické lídry, aby se spojili a podpořili záchranný plán schválený v předchozím týdnu na summitu eurozóny.

Agentury Bloomberg a Reuters informovaly o názoru Mezinárodního institutu pro finance, podle kterého by byly náklady rekapitalizace bank tak vysoké, že by banky raději prodávaly riziková aktiva.

List Financial Times informoval, že by připravované řecké referendum mělo být o setrvání země v eurozóně. Podle agentury Reuters by se však referendum mělo ptát na záchranný plán eurozóny.

Česká vláda kývla na návrh v rámci novely zákona o bankách. Zpravodajské služby v Česku
se tak mají dostat k informacím o tom, kolik peněz má klient na účtech i jaké na nich
probíhají transakce.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová po jednání s řeckým premiérem Jorgosem Papandreem řekli, že Řecko nedostane další pomoc, dokud nezmizí nejistota ohledně jeho zapojení do eurozóny.

3. 11. 2011

Agentura AFP informovala, že podle řeckého premiéra Jorgose Papandrea by se referendum o záchranném plánu Evropské unie mělo uskutečnit 4. prosince. I když bylo členství Řecka v eurozóně v sázce, Řekové v ní podle Papandrea chtěli zůstat.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos se vyslovil proti referendu o tom, zda má Řecko zůstat v eurozóně.

Agentura Reuters uvedla, že zisk sázkové společnosti Fortuna před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) klesl na 2,3 milionu eur (57,85 milionu korun), což představovalo meziroční pokles o 58,4 procenta.

Agentura Reuters informovala, že řečtí zákonodárci za vládní socialistickou stranu PASOK se začali stavět proti plánu premiéra Jorgose Papandrea na vyhlášení referenda ohledně přijetí záchranného plánu eurozóny.

Agentura Reuters uvedla, že eurozóna začala připravovat plán možného odchodu Řecka ze skupiny zemí používajících jednotnou měnu. Agentura se odvolala na prohlášení šéfa skupiny ministrů financí eurozóny Jeana-Clauda Junckera.

Agentura AFP informovala, že řecká vláda ztratila před chystaným hlasováním o důvěře většinu v parlamentu. Vláda tak ve třísetčlenném parlamentu měla 152 poslanců. Bez dvou by nemusela dostat potřebných 151 hlasů.

J&T Banka zvýšila čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 14 procent meziročně na 343 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím roku 2011 šlo o 14 procentní nárůst. Provozní zisk banky činil 513 milionů korun, oproti předchozímu roku došlo k 7,5 procentnímu snížení.

Agentura Reuters informovala, že energetický gigant E.ON podá u německého ústavního soudu stížnost proti rozhodnutí vlády o odchodu od jaderné energie.

Sdružení dovozců automobilů uvedlo, že prodej osobních automobilů v České republice v říjnu meziročně 14 858 vozů.

Bankovní rada České národní banky ponechala základní dvoutýdenní repo sazbu na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta.

Webový portál stanice BBC informoval, že řecký premiér Jorgos Papandreu by měl během několika minut rezignovat. Papandreu čelil revoltě mezi svými socialisty, které vyděsil jeho plán na referendum o záchranném balíčku od eurozóny.

Agentura Bloomberg informovala, že Evropská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu na 1,25 procenta. Očekávání trhů bylo ponechání sazeb na úrovni 1,50 procenta.

Agentura Reuters uvedla, že lídři eurozóny na summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 diskutovali o možnosti poskytnutí preventivní úvěrové linky pro zranitelné periferní země eurozóny. Podle španělských úředníků se zaměřovaly především na to, jak urychlit budování efektivní obrany pro ochranu eurozóny od nepokojů na trhu s dluhopisy.

Česká národní banka uvedla, že si česká ekonomika v roce 2011 polepší o dvě procenta. Podle makroekonomické prognózy by se hrubý domácí produkt v roce 2012 měl meziročně zvýšit o 1,2 procenta. Poslední odhad počítal s růstem o 2,1, resp. 2,2 procenta.

Čistý zisk skupiny ING za třetí čtvrtletí roku 2011 dosáhl 1,692 miliardy eur, tedy 0,45 eura na akcii. Do této částky byly započítány odprodeje, ukončované provozy a zvláštní položky.

Agentura Reuters informovala, že skupina nejvyspělejších zemí světa G20 zvažovala, že zemím, které čelí exogenním šokům, navrhne prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu šestiměsíční úvěrovou linku.

Agentura Reuters uvedla, že socialistická vláda Řecka vycouvala z plánu na referendum o záchranném balíčku od eurozóny. Ústup od referenda následoval poté, co vláda oznámila, že zahájí s konzervativní opozicí rozhovory o kabinetu „národní spásy", který navrhl vůdce konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras. Ten navrhl, aby vláda, do které by byli pozvání zástupci opozice, řídila stát do předčasných voleb.

Podle agentury Reuters nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager uvedl, že Nizozemí nebude akceptovat tlak z Řecka na uvolnění podmínek spojených se záchranným balíkem, který eurozóna schválila v říjnu.

Agentura Reuters informovala, že podle řeckého premiéra Jorgose Papandrea musí Řecko záchranu od Evropské unie přijmout. Odmítnutí by podle něj bylo signálem začátku odchodu Řecka z eurozóny.

Agentury AFP a Bloomberg informovaly, že podle tamního ministra financí Evangelose Venizelose by Řecko potřebovalo šestou tranši záchranné pomoci do 15. prosince. Venizelos o potřebě šesté tranše ve výši osmi miliard eur řekl na zasedání řecké vládnoucí socialistické strany PASOK.

Agentura Reuters uvedla, že podle německé kancléřky Angely Merkelové bylo zajištění stability eura větší prioritou, než pokračující členství Řecka v eurozóně. Uvedla, že by Řecko nemělo dostat další tranši, dokud jednoznačně nepodpoří nový záchranný balík schválený evropskými lídry na říjnovém summitu.

Agentura Reuters informovala, že vůdce konzervativní opozice v Řecku Antonis Samaras vyzval premiéra Jorgose Papandrea, aby rezignoval. Podle Samarase se měly do šesti týdnů konat předčasné volby.

Agentura Reuters uvedla, že podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by mělo Řecko prokázat, že chce zůstat v eurozóně plněním svých závazků.

Světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes uvedla, že světový hrubý domácí produkt v roce 2011 poroste pouze tříprocentním tempem. V roce 2012 by to mělo být 3,2 procenta. Pojišťovna byla kvůli špatné situaci v eurozóně a pomalému zotavování v USA nucena dále snížit svou prognózu z června roku 2011, kdy předpokládala růst pro rok 2011 o 3,3 procenta a 3,6 procenta v roce 2012.

Agentura AFP informovala o tom, že Evropská unie podle předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye a šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa trvala na tom, aby se Řecko drželo dohody z říjnového summitu eurozóny.

Agentura AFP s odvoláním na úředníky ze summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 uvedla, že největší světové ekonomiky souhlasily s rozšířením Mezinárodního měnového fondu na pomoc při řešení evropské dluhové krize.

Agentura Reuters uvedla, že řecký premiér Jorgos Papandreu údajně přiznal, že s plánem na uspořádání referenda o záchraně od eurozóny udělal chybu. Premiér byl proto připraven odstoupit, pokud by jeho kabinet získal důvěru parlamentu.

4. 11. 2011

Těžební společnost Unipetrol hospodařila ve 3. čtvrtletí s čistou ztrátou 128 milionů korun. Tržby společnosti dosáhly 24,06 miliardy korun.

Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) dosáhla ve 3. čtvrtletí obecná míra nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 – 64 let 6,6 procenta. Meziročně to představovalo pokles o 0,5 procentního bodu.

Podle agentury Reuters Itálie souhlasila s dozorem Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, který se měl zaměřit na strukturální reformy v rozpočtové a penzijní oblasti.

Agentura Reuters uvedla, že Řecko zrušilo plánované referendum o záchranném plánu eurozóny. Plán na uspořádání všelidového hlasování o přijetí záchranného plánu pro Řecko vyděsil investory a rozčílil evropské partnery Řecka, stejně jako mnohé opoziční i vládní představitele v samotném Řecku.

Herman Van Rompuy, stálý předseda Evropské rady, podle informací agentury AFP prohlásil, že skupina nejbohatších zemí G20 se dohodne na poskytnutí dalších zdrojů pro Mezinárodní měnový fond.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle agentury Reuters uvedla, že téměř žádná z nejbohatších zemí světa sdružených ve skupině G20 nechce přispívat do záchranného fondu eurozóny. Na její prohlášení reagovaly akciové trhy ve světě poklesem.

Agentura Reuters s odvoláním na informace amerického ministerstva práce uvedla, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických klesla v říjnu na devět procent ze zářijových 9,1 procenta.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na tiskové konferenci po summitu G20 prohlásil, že se země skupiny nejbohatších zemí světa G20 zavázaly rozšířit financování Mezinárodního měnového fondu. Ty by měly pomoci MMF bojovat například proti dluhové krizi v Evropě

Podle agentury AFP italský premiér Silvio Berlusconi uvedl, že Itálie odmítla nabídku finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu. Podle něj totiž Itálie finanční pomoc nepotřebuje.

Česká spořitelna podala žalobu na nového majitele Sazky i jejího bývalého insolvenčního správce Josefa Cupku. Podle banky při jejím prodeji podhodnotil loterijní společnost o více než miliardu korun.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating Kypru o dva stupně na Baa3.

Zástupci skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 vytvořili seznam 29 systémově důležitých finančních institucí, jejichž případný krach by mohl výrazně poškodit celý globální finanční systém.

Socialistická vláda řeckého premiéra Jorgose Papandrea přestála hlasování parlamentu o důvěře. Důvěru vládě vyslovilo 153 poslanců, za její pád hlasovalo 145 zákonodárců v 300členném parlamentu.

5. 11. 2011

Podle agentury Reuters uvedla německá kancléřka Angela Merkelová, že rychlý konec dluhové krize v Evropě neočekává. Podle ní bude trvat dosažení lepších časů až deset let.

6. 11. 2011

Agentura Reuters informovala, že Evropská centrální banka podle člena Rady guvernérů Yvese Mersche často zvažovala možnost ukončit nákup italských dluhopisů v případě, že by Italové brzy nepřijali slibované reformy.

Poslanecká sněmovna České republiky schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Od roku 2012 se tak zdražily potraviny, dětské pleny, tiskoviny a doprava. Poslanci přehlasovali Senát, který zákon zamítl.

Poslanci vládní koalice přehlasovali Senát a zákonem o důchodovém spoření odsouhlasili možnost vyvádět část peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Pro zákon o důchodovém spoření hlasovalo 109 poslanců koalice, proti se postavilo 70 opozičních poslanců.

Poslanci přehlasovali Senát a schválili návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření. Státní podpory podle nových podmínek se dočkají už jen lidé, kteří si budou spořit aspoň 300 korun měsíčně.

7. 11. 2011

Český statistický úřad informoval, že průmyslová produkce v ČR v srpnu meziročně vzrostla o 2,5 procenta.

Český statistický úřad informoval, že podle předběžných údajů se v srpnu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 7,8 procenta a dovoz o 3,5 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl 21 miliard korun.

Český statistický úřad informoval, že stavební produkce v srpnu klesla meziročně reálně o 6,7 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta.

Agentura Reuters informovala, že Řecko podle německého vicekancléře a ministra hospodářství Philippa Röslera musí prosadit ekonomické reformy, nebo opustit eurozónu.

Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že maloobchodní tržby v eurozóně v září meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. V rámci celé Evropské unie se snížily o 0,3 procenta.

Agentura Reuters informovala, že ministři financí skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 by v prosinci měli jednat o posílení finančních zdrojů Mezinárodního měnového fondu.

Agentura Reuters informovala, že německá kancléřka Angela Merkelová se v telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Jorgosem Papandreem shodli na tom, že úsporná opatření v Řecku jsou neodvratitelná a země se musí držet dohody z říjnového summitu EU a eurozóny.

Agentura Reuters uvedla, že šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová vyzvala eurozónu, aby zdvojnásobila své úsilí na překonání dluhové krize. Lagardeová zároveň upozornila, že globální ekonomika čelí rostoucím rizikům zpomalení.

Agentura Reuters s odvoláním na německý deník Bild uvedla, že největší evropská cestovní kancelář TUI se pojistila proti případnému návratu k drachmě u řeckých hoteliérů. Kancelář poslala řeckým hoteliérům žádost na podpis nové smlouvy pro případ opětovného zavedení drachmy.

Agentura Reuters informovala, že vládu „národní spásy", která v dalších měsících povede Řecko, bude patrně řídit finančník Lukas Papademos.

Agentura AFP uvedla, že Řecko je podle tamního ministra financí Evangelose Venizelose odhodláno realizovat úsporná opatření vyžadované zahraničními věřiteli.

O Vánocích 2011 hodlalo k nákupu vánočních dárků využít internet 74 procent Čechů. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Seznam.cz.

Agentura Reuters informovala, že podle ruského premiéra Vladimira Putina by snaze o překonání dluhové krize v eurozóně napomohlo, kdyby se na financování Evropského fondu finanční stability podílela Evropská centrální banka.

Agentura AFP uvedla, že podle vyjádření ministrů financí eurozóny (tzv. Eurogroup) by Řecko mohlo dostat šestou tranši záchranné pomoci ve výši osmi miliard eur (zhruba 200 miliard Kč) během listopadu.

Agentura Reuters uvedla, že země eurozóny chtěly před koncem listopadu dokončit právní a technickou přípravu pro zvýšení efektivity Evropského fondu finanční stability na zhruba bilion eur (zhruba 25 bilionů Kč).

8. 11. 2011

Čistý zisk Komerční banky za první tři čtvrtletí roku 2011 klesl na 7,2 miliardy korun. Ve stejném období roku 2010 činil deset miliard.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že míra nezaměstnanosti klesla v říjnu na 7,9 procenta ze zářijových osmi procent. Počet nezaměstnaných byl proti září menší o téměř 4,5 tisíce lidí.

Český statistický úřad informoval, že počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 0,2 procenta, v tom u domácích návštěvníků 4,1 procenta. Naopak u zahraničních se zvýšil o 4,8 procenta.

Český statistický úřad informoval, že maloobchodní tržby v září meziročně klesly o 0,5 procenta. V porovnání se srpnem se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny snížily reálně o 0,6 procenta.

Český statistický úřad uvedl, že ve třetím čtvrtletí poklesly sezonně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně o 1,6 procenta. Meziročně bez očištění i po očištění o vliv pracovních dní se tržby shodně snížily o 4,1 procenta.

Společnost Mercer informovala, že předpokládané nárůsty mezd v roce 2012 by se v České republice měly pohybovat kolem tří procent pro všechny kategorie zaměstnanců. Vyplynulo to z průzkumu společnosti o předpokládaných nárůstech mezd pro rok 2012 v Evropě.

Státní podnik Lesy ČR za prvních devět měsíců roku 2011 dosáhl rekordního zisku 4,965 miliardy korun. Zisk tak v danou chvíli byl o téměř 1,8 miliardy korun vyšší, než za celý rok 2010.

Skupina Cyrrus sfúzovala s brněnskou společností Borgen concept a založením společnosti Cyrrus Advisory rozšířila své portfolio o oblast grantů a dotací. Cyrrus je členem a akcionářem Burzy cenných papírů Praha. Od roku 2007 je rovněž členem Varšavské burzy.

Německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Dmitrij Medveděv a další evropští politici v severoněmeckém Lubminu slavnostně zprovoznili první větev nejdelšího podmořského plynovodu na světě Nord Stream. Po dně Baltského moře tak začal přitékat plyn z Ruska přímo do západní Evropy.

Novým šéfredaktorem zpravodajství České televize se od 9. listopadu 2011 stal Petr Mrzena. Mrzena se řízení redakce zpravodajství ujal po Karlu Novákovi, který přešel na pozici šéfeditora ČT24.

Agentura Reuters informovala, že výnosy státních italských dluhopisů pokračovaly v růstu. Výnos desetiletých bondů vzrostl na 6,72 procenta a blížil se k sedmibodové hranici, nad níž se náklady na půjčování považují za neudržitelné.

9. 11. 2011

Energetický gigant ČEZ vykázal za první tři čtvrtletí roku 2011 pokles zisku na 26,4 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku přitom ČEZ vykázal čistý zisk téměř 40 miliard korun a zisk společnost tak meziročně klesl o 34,2 procenta. Provozní zisk společnosti před odpisy (EBITDA) klesl meziročně o 6,9 procenta na 62,4 miliardy korun a provozní zisk o 12,7 procenta na 43,5 miliardy korun.

Český statistický úřad informoval, že meziroční míra inflace v říjnu zrychlila na 2,3 procenta. V září činila 1,8 procenta. Tento růst ovlivnilo zvýšení cen zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv.

Agentury AFP a Reuters informovaly, že Švýcarsko pomohlo zprostředkovat rusko-gruzínskou dohodu, která Rusům uvolnila cestu do Světové obchodní organizace (WTO). Rusko usilovalo o zařazení do WTO téměř dvě desetiletí, ale v posledních dvou letech politického sporu s Gruzií tato země ruský vstup do WTO blokovala.

Digitalizace České republiky byla ukončena. ČR se tak stala první zemí ze střední a východní Evropy, která úspěšně dokončila proces digitalizace televizního vysílání. Poslední digitální vysílače Tlustá hora a Ploštiny na Zlínsku spustily České Radiokomunikace 4. listopadu 2011.

Agentura AFP uvedla, že řecký socialistický premiér Jorgos Papandreu v televizním a rozhlasovém projevu oznámil, že podává demisi. Nesdělil však jméno svého nástupce v čele vlády.

Bankou roku 2011 se v jubilejním desátém ročníku ocenění Fincentrum Banka roku stala Komerční banka. Na druhém místě se umístila Česká spořitelna následovaná UniCredit Bank.

Agentura Reuters uvedla, že italský prezident Giorgio Napolitano jmenoval bývalého evropského komisaře Maria Montiho za doživotního senátora. Podle italských médií tím Napolitano zvýšil šance na Montiho premiérství.

Agentura Reuters informovala, že řecký ekonom Lukas Papadimos se blížil k vedení vlády „národní spásy“. Ta měla odvrátit bankrot helénské země a dovést ji k předčasným volbám.

10. 11. 2011

Agentura Reuters uvedla, že belgická skupina KBC vlastnící Československou obchodní banku se ve třetím čtvrtletí roku 2011 propadla kvůli odpisům v Řecku a v Maďarsku do čisté ztráty 248 milionů eur (zhruba 6,3 miliardy Kč).

Agentura AFP informovala, že Evropská komise snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na rok 2012 na 0,5 procenta. Původně odhadovala 1,8 procenta.

Agentura Bloomberg uvedla, že Evropská komise prudce snížila odhad růstu české ekonomiky pro rok 2012 z dřívějších 2,9 procenta na 0,7 procenta.

Mladoboleslavská automobilka Škoda auto zvýšila v říjnu prodej aut o 11,3 procenta na 77 tisíc kusů. Od začátku roku tak prodala 741 800 vozů, což představovalo meziroční růst o 16,2 procenta.

Příjmy telekomunikační společnosti T-Mobile od ledna do září dosáhly 20,02 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 9,2 procenta. Počet zákazníků se snížil o 1,1 procenta na 5,399 milionu.

Agentura Reuters uvedla, že britská centrální banka Bank of England (BoE) ponechala podle očekávání klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 0,5 procenta. Výbor také odhlasoval, že BoE bude pokračovat v programu odkupu aktiv pak na 275 miliardách liber.

Skupina ČSOB vykázala za tři čtvrtletí roku 2011 čistý zisk ve výši 8,9 miliardy korun. Ziskovost hlavních obchodních aktivit se dále zvýšila, ale díky jednorázovému znehodnocení řeckých dluhopisů v portfoliu realizovatelných finančních aktiv ubralo z čistého zisku 1,9 miliardy korun. Ve výsledku to způsobilo 13procentní snížení čistého zisku oproti stejnému období minulého roku. Úvěrové portfolio rostlo v pěti po sobě jdoucích čtvrtletích a dosáhlo 426,3 miliardy korun.

11. 11. 2011

Ratingová agentura Standard & Poor's omylem rozeslala varování o úvěrovém hodnocení Francie. Zdůraznila, že stále drží hodnocení Francie na úrovni AAA se stabilním výhledem.

Agentura Reuters informovala, že výnos desetiletých italských dluhopisů zaznamenal na finančních trzích prudký pokles. Stálo za tím zasedání nové italské vlády.

Agentura Reuters uvedla, že podle prohlášení Evropské komise bylo snížení úvěrového hodnocení Francie, které omylem oznámila ratingová agentura Standard & Poor's, velmi vážným incidentem, který se bude vyšetřovat.

Agentura Reuters uvedla, že horní komora italského parlamentu schválila balík reformních zákonů, které po zadlužené zemi požadovala Evropská unie. Itálie byla po Řecku druhou nejzadluženější zemí, kde se platí eurem. Dluh dosáhl 120 procent HDP a stále roste.

Agentura AFP informovala, že vláda „národní spásy", která by měla předlužené Řecko dovést k předčasným parlamentním volbám a zajistit přijetí zahraniční pomoci, složila přísahu. V jejím čele stanul bývalý viceguvernér Evropské centrální banky Lukas Papadimos, ministrem financí zůstane Evangelos Venizelos.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur informovala o zkrachování cestovní kanceláře West Holiday. V zahraničí uvízlo přibližně 80 českých turistů. Celkem už tak v roce 2011 zkrachovalo či přerušilo činnost sedm cestovních kanceláří.

Společnost Philip Morris ČR zvedla za prvních devět měsíců roku 2011 konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH na 8,8 miliardy korun. Meziročně to představovalo nárůst o 2,9 procenta.

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH za třetí čtvrtletí roku 2011 se v porovnání se stejným obdobím roku 2010 zvýšily o 5,4 procenta na 3,2 miliardy Kč.

12. 11. 2011

Agentura Reuters informovala, že dolní komora italského parlamentu schválila balík reformních zákonů. Komora tak otevřela cestu k rezignaci premiéra Silvia Berlusconiho.

Agentura Reuters informovala, že italský premiér Silvio Berlusconi po schválení reformních zákonů dle očekávání rezignoval na svůj post.

13. 11. 2011

Agentura Reuters uvedla, že italský prezident Giorgio Napolitano jmenoval novým premiérem země ekonoma Maria Montiho. Ten ve funkci nahradil dlouholetého šéfa vlády Silvia Berlusconiho, který odstoupil.

14. 11. 2011

Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že průmyslová výroba v eurozóně v září meziměsíčně klesla o rovná dvě procenta.

Agentury AFP a Bloomberg informovaly, že průměrný výnos v aukci italských dluhopisů se splatností pět let v objemu tří miliard eur vzrostl na 6,29 procenta. Bylo to nejvýše od roku 1997.

Skupina PPF uzavřela dohodu se soukromým investorem Milanem Procházkou o prodeji svého stoprocentního podílu v akciové společnosti Euronews. Ta mimo jiné vydává i týdeník Euro.

Prestižní magazín Global Finance vyhodnotil Komerční banku jako nejbezpečnější banku na rychle se rozvíjejících trzích střední a východní Evropy. Banka zvítězila na základě hodnocení dlouhodobého úvěrového ratingu a bilanční sumy.

Agentura AFP s odvoláním na rozhovor v televizní stanici CNBC uvedla, že americký investor a miliardář Warren Buffett koupil zhruba 64 milionů akcií společnosti International Business Machines (IBM), a to za 10,7 miliardy dolarů (cca 201,6 miliardy Kč).

Americká společnost Apple měla další problémy se svým novým iPhone 4S. Jejich operační systém iOS 5.01 rušil u některých telefonů spojení s operátorem. iPhone 4S se v České republice začal prodávat na státní svátek 28. října. Od začátku však měl problémy s výdrží baterie.

15. 11. 2011

Pojišťovací skupina VIG ve třetím čtvrtletí vykázala čistý zisk 98,2 milionu eur (2,52 mld. Kč). Představovalo to meziroční nárůst o 3,9 procenta. Zisk před zdaněním dosáhl 131,9 milionů eur (cca 3,4 mld. Kč).

Český statistický úřad informoval, že hrubý domácí produkt v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,5 procenta. V mezičtvrtletním srovnání se nezměnil.

Český statistický úřad uvedl, že vývozní ceny se v září meziměsíčně zvýšily o 1,3 procenta, dovozní o 1,5 procenta. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 3,1 procenta, dovozní o pět procent.

Český statistický úřad informoval, že ceny průmyslových výrobců se v říjnu meziměsíčně nezměnily a meziročně vzrostly o 5,6 procenta.

Letiště Praha mělo od rána problémy s mlhou. Zrušeno bylo celkem šest letů, některé nabíraly zpoždění.

Evropský statistický úřad Eurostat oznámil, že ekonomika eurozóny i Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostly mezikvartálně shodně o 0,2 procenta. Meziročně rostl hrubý domácí produkt v eurozóně i v rámci celé Evropské unie o 1,4 procenta.

Agentura Reuters s odvoláním na Evropský statistický úřad Eurostat uvedla, že hrubý domácí produkt Řecka klesl ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,2 procenta.

Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že zahraniční obchod eurozóny skončil v září v přebytku 2,9 miliardy eur. V rámci celé Evropské unii vykázal deficit 10,5 miliardy eur.

Agentura AFP informovala, že Evropský parlament odsouhlasil zákaz spekulativního obchodu s nekrytými swapy úvěrového selhání (CDS) na státní dluhopisy. Tak zvané "nahé", tedy nekryté, CDS byly zakázány v 27 zemích EU od 1. prosince 2011.

Společnost Gartner informovala, že ve třetím čtvrtletí roku 2011 dodali distributoři do obchodů 460 milionů mobilních telefonů. Prodej běžných telefonů táhly přístroje pro dvě simkarty, v kategorii smartphonů vedla zařízení s operačním systémem Android.

Česká podnikatelská pojišťovna začala vyplácet poškozené klienty zkrachovalé CK West Holiday. Výplatu pojistného plnění poskytla ještě před uplynutím zákonné čekací lhůty šesti měsíců.

16. 11. 2011

Server stanice BBC informoval, že společnost Apple zvolila novým předsedou představenstva Arthura Levinsona, dlouholetého ředitele. Od smrti Steva Jobse byl post neobsazený.

Těžební společnost New World Resources (NWR) vytvořila za devět měsíců roku 2011 čistý zisk 121 milionů eur (3,12 mld. Kč). Šlo o meziroční pokles o 26,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí vykázala NWR čistý zisk 34 milionů eur (880 mil. Kč).

Společnost Fincentrum informovala, že průměrná úroková sazba podle souhrnného ukazatel Fincentrum Hypoindex klesla o 12 bazických bodů na 3,77 procenta. Zájem o hypoteční úvěry v říjnu lehce opadl.

AAA Auto Group N.V. zakončila prvních devět měsíců roku 2011 s čistým ziskem ve výši 5,2 milionu eur (134,2 mil. Kč). Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to bylo o 53,2 procenta více. Skupina za prvních devět měsíců roku dosáhla celkového obratu 201,5 milionu eur (5,2 mld. Kč), což představovalo meziroční nárůst o 35,4 procenta.

Sdružení automobilového průmyslu uvedlo, že v zemích Evropské unie a EFTA bylo celkově za leden až říjen 2011 poprvé zaregistrováno 11 505 000 nových osobních automobilů. Meziročně to bylo o 0,88 procenta méně.

Sdružení automobilového průmyslu informovalo, že za leden až říjen 2011 bylo v ČR vyrobeno celkem 1 002 339 kusů motorových vozidel. Představovalo to meziroční nárůst o 12,22 procenta.

Agentura Reuters uvedla, že nová řecká vláda by měla získat důvěru parlamentu. Podpořit ji měly obě nejsilnější strany - socialistický PASOK a konzervativní Nová demokracie. Dohromady měly 251 z tří set poslanců parlamentu.

Deník La Tribune uvedl, že Peugeot 108 i jeho koncernoví sourozenci od Citroenu a Toyoty se budou vyrábět v Kolíně. Ve francouzských závodech automobilky dostalo výpověď na pět tisíc lidí, v ČR by pracovní místa měla přibývat.

Novým generálním ředitelem divize DHL Freight se stal Amadou Diallo a nahradil tak Thomase George. Diallo předtím zastával funkci provozního ředitele divize DHL Global Forwarding.

Insolvenční správce loterijní firmy Sazka uznal v rámci zvláštního přezkumu pohledávky za zhruba 660 milionů korun, popřeno jich bylo za 222 milionů korun.

Ministerstvo financí oznámilo, že deficit vládního sektoru ČR by v roce 2011 měl dosáhnout 142 miliard korun. To představovalo 3,7 procenta z odhadovaného hrubého domácího produktu.

Agentura Reuters informovala, že jmenovaný italský premiér Mario Monti sestavil vládu Itálie. Klíčová místa obsadil vesměs manažery a ekonomy-nestraníky.

Agentura Reuters informovala, že by Itálie měla mít na konci roku 2011 celkový dluh na úrovni 120 procent hrubého domácího produktu.

Novým ředitelem Fortuna Loterie se měl od 1. prosince stát Jiří Hosnedl. Ten dříve působil v konkurenční Sazce.

Agentura Reuters informovala, že nový italský premiér Mario Monti složil přísahu.

Portál stanice BBC informoval, že nová řecká vláda premiéra Lukase Papadimose získala důvěru parlamentu.

17. 11. 2011

Podle agentury Reuters přijalo Řecko dalších 300 milionů eur z dodatečného prodeje tříměsíčních pokladničních poukázek.

Agentura Reuters informovala, že Evropská centrální banka podle obchodníků znovu nakupuje italské státní dluhopisy. Stalo se tak poté, co se výnosy z desetiletých italských dluhopisů opět přehouply přes sedmiprocentní hranici, která je pro vysoce zadlužené země považována za neudržitelnou.

Agentura Reuters uvedla, že Raiffeisen Bank International bude potřebovat více než 1,9 miliardy eur (48,5 mld. Kč), aby dosáhla hranice devíti procent základního kapitálu požadované evropskými bankovními regulátory.

Agentura Reuters uvedla prohlášení generálního ředitele Ústavu mezinárodních financí (IIF) Charlese Dallary o tom, že Evropská centrální banka odvedla dobrou práci v reakci na finanční krizi a měla by i nadále hrát klíčovou roli v obnovení finanční stability v eurozóně.

Agentura Reuters uvedla, že podle Mezinárodního měnového fondu by měli jeho pozorovatelé dorazit do Itálie nejspíše koncem listopadu. Mise MMF by měla hodnotit ekonomiku země a její úsilí o uklidnění trhů fiskálními reformami.

18. 11. 2011

Agentura Reuters informovala, že Evropská centrální banka opět nakupovala italské vládní dluhopisy na sekundárním trhu. Jejich výnosy v reakci na tento krok mírně klesly.

Agentura Reuters informovala, že německé banky mohou potřebovat mnohem více kapitálu než 5,2 miliardy eur, o kterých se mluvilo po zátěžových testech před dvěma týdny.

Generální tajemník OECD Angel Gurría v Praze řekl, že tempo růstu české ekonomiky má v roce 2012 zpomalit z 2,1 procenta v roce 2011 na 1,6 procenta.

Prezident Václav Klaus vetoval zákon zavádějící trestní odpovědnost právnických osob. Změnu, která soudu dovoluje trestat i firmy, odmítl prezident s tím, že jde proti logickému trendu odbourávání institutu kolektivní viny.

Agentura Reuters informovala, že řecká vláda pro rok 2012 předpovídá rozpočtový schodek ve výši 5,4 procenta hrubého domácího produktu, pokud bude uzavřena plánovaná dohoda o odpuštění části dluhu.

Brněnská kancelář firmy Eurovia, podezřelé z nekvalitní stavby dálnice D47, byla vykradena.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové politiky a statistiky České národní banky řekl, že slábnoucí česká měna zatím nezpůsobí zvýšený růst inflace. Její kurz vůči euru od začátku roku oslabil až o pět procent.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové politiky a statistiky České národní banky uvedl, že v roce 2012 by česká ekonomika mohla klesnout o 0,4 procenta.

21. 11. 2011

Ratingová agentura Moody's zvažovala změnu výhledu úvěrového hodnocení Francie na negativní.

Americký miliardář a investor Warren Buffet řekl, že systém eurozóny je chybný a k nápravě potřebuje více než jen slova.

Evropská komise oznámila, že obdržela žádost Maďarska o případnou finanční pomoc EU.

Člen Výkonné rady Evropské centrální banky Jürgen Stark řekl, že dluhová krize eurozóny se rozšířila z periferních zemí eurozóny do jejího jádra. S vážnými problémy s veřejným dluhem se podle něj potýkala většina rozvinutých ekonomik.

Teplárenské sdružení ČR uvedlo, že od 1. ledna 2012 by se měly zvýšit ceny tepelné energie pro domácnosti v rozmezí šest až devět procent. V některých případech by nárůst mohl být dvouciferný.

Společnost E.ON Energie podle předběžných propočtů nepočítala s nárůstem ceny za elektrickou energii pro své zákazníky v roce 2012.

MobilKom, český operátor poskytující mobilní a pevné připojení a hlasové služby pod značkou U:fon, by měl v příštích měsících projít restrukturalizací v rámci insolvenčního řízení.

Ruský plynárenský gigant Gazprom chtěl na začátku roku 2012 mírně snížit ceny zemního plynu pro evropské zákazníky.

22. 11. 2011

Evropská unie vyslala včasné varování pěti členským zemím kvůli riziku porušení fiskálních pravidel v roce 2012.

Energetický regulační úřad informoval, že ceny elektrické energie pro domácnosti by v roce 2012 mohly stoupnout v průměru o 3,4 procenta v závislosti na jednotlivých regionech.

Prezident Václav Klaus schválil posun snížené sazby DPH z 10 na 14 procent od ledna 2012 a sjednocení obou sazeb DPH na úrovni 17,5 procenta počínaje rokem 2013.

Agentura Reuters informovala, že německá Commerzbank mohla k dosažení kapitálu potřebného pro splnění kapitálové přiměřenosti do poloviny roku 2012 potřebovat mnohem více kapitálu, než se původně očekávalo.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2011 rostla podle revize pomaleji, a to o dvě procenta.

Společnost Omnipol získala stoprocentní podíl ve firmě Era, vyrábějící technologie pro pasivní sledování a analýzu leteckých, pozemních i námořních objektů.

Deník Telegraph uvedl, že počítačoví hackeři podnikli soustředěný útok na virtuální účty uživatelů herních konzolí Xbox od Microsoftu. Lidi z pětatřiceti zemí tak připravili o miliony liber.

Šéf Eurogroupu a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker prohlásil, že pokud by se Řecko nezavázalo písemně k pokračování reforem, nedostalo by další finanční pomoc.

Cenu Právnická firma roku 2011 získaly v kategorii ´pro domácí´ kancelář firma PRK Partners, v kategorii ´pro mezinárodní´ kancelář Weil, Gotshal & Manges.

Exportní cenu DHL UniCredit vyhrály výrobní společnosti. V kategorii „Středně velká společnost“ zvítězila karlovarská firma Realistic, v kategorii „Malá společnost“ pražská Investa Intl.

23. 11. 2011

Řecká centrální banka vybídla novou koaliční vládu pod vedením bývalého viceprezidenta Evropské centrální banky Lukase Papadimose k obnovení důvěry, konsolidaci financí a nastartování hospodářského růstu. Podle banky Řecko potřebovalo vynaložit veškeré úsilí, aby se vyhnulo opuštění z eurozóny a nastavilo zpět patřičnou životní úroveň.

Ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že se rating zemí eurozóny může opět ocitnout pod tlakem, pokud velká část eurozóny sklouzne zpět do recese.

V anketě Auto Trophy zvítězily dva modely značky Škoda: Yeti a Roomster.
Energetická skupina RWE už počtvrté v roce 2011 zvedla ceny zemního plynu, od prosince tato komodita pro domácnosti podražila průměrně o devět procent.

Absurditou roku 2011 se stal výpis z trestního rejstříku při zakládání společnosti.

Průzkum Evropského platebního indexu společnosti Intrum Justitia ukázal, že platební morálka se v České republice dále zhoršila a stále více faktur nebylo uhrazeno včas do třiceti dnů od vydání.

Ratingová agentura Fitch uvedla, že další zhoršování dluhové krize eurozóny, které by vedlo k ostřejšímu poklesu ekonomiky, by mohlo ohrozit francouzský rating "AAA".

24. 11. 2011

Společnost Pegas Nonwovens navýšila za prvních devět měsíců roku 2011 čistý zisk meziročně o 7,6 procenta na 16,5 milionu eur, jen za třetí čtvrtletí společnost vydělala 5,5 milionu eur čistého zisku, což byl meziroční nárůst o 33,3 procenta.
Konsolidovaný zisk Raiffeisen Bank International přesáhl před zdaněním do září miliardu eur. Meziročně vzrostl o 3,5 procenta na 1,032 miliardy eur, konsolidovaný zisk klesl o 4,8 procenta na 745 milionů eur.

Český statistický úřad informoval, že důvěra v českou ekonomiku v listopadu klesla o 4,3 bodu.

Společnost CEEC Research uvedla, že podle Kvartální analýzy českého stavebnictví 10/2011 klesne v roce 2012 stavební trh o dalších 8,3 procenta.

Evropská komise se rozhodla znovu zažalovat Německo kvůli zákonu chránícímu státní zájmy v německé automobilce Volkswagen.

Ratingová agentura Fitch snížila rating Portugalska na stupeň "BB+" z dosavadního "BBB-" a udělila mu výhled negativní.

Společnost E.ON změnila ceny elektřiny pro rok 2012, oproti roku 2011 měla elektřina průměrně zdražit o 0,1 procenta.

Městský soud v Praze schválil vyplacení zálohy za působení v insolvenčním řízení se Sazkou správci Josefu Cupkovi, a to ve výši 24 milionů korun, z toho čtyři miliony tvořila daň z přidané hodnoty (DPH).

Evropská unie hrozila Francii a ČR sankcemi kvůli obnovitelným energiím. Ty musely urychleně upravit svou legislativu v oblasti obnovitelných zdrojů energie tak, aby se shodovala s evropskou.

25. 11. 2011

Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení Maďarska do spekulativního pásma.

Developerská společnost Orco Property Group vykázala za třetí čtvrtletí roku 2011 čistou ztrátu 29 milionů eur (745,16 milionu korun), od začátku roku vykázala čistou ztrátu 34,89 milionu eur (896,5 milionu korun).

V anketě Českých 100 nejlepších zvítězila Škoda Auto.

27. 11. 2011

Mezinárodní měnový fond připravil záchranný plán pro případ, že se dluhová krize v Itálii prohloubí. Připraveno měl 600 miliard eur.

Britský ministr financí George Osborne řekl, že eurozóna je ve "velmi nebezpečné a složité situaci" a neřízený rozpad jednotné evropské měny by měl masivní dopad na britskou ekonomiku.

28. 11. 2011

Mezinárodní ratingová agentura Moody's varovala, že pokud se dluhovou krizi v eurozóně nepodaří v nejbližší době stabilizovat, mohla by snížit ratingy všem zemím v eurozóně, případně i některým dalším státům v Evropské unii.

Raiffeisenbank uvedla, že podle prognózy jejích analytiků klesne v roce 2012 hrubý domácí produkt České republiky o 1,2 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uvedla, že deficit státního rozpočtu České republiky klesne v roce 2011 podle jejího odhadu na 3,7 procenta hrubého domácího produktu, v roce 2012 až na 3,4 procenta HDP.

Spořitelní družstvo WPB Capital dosáhlo za prvních devět měsíců roku 2011 zisku před zdaněním ve výši 62,9 milionu korun, ve třetím čtvrtletí vykázalo zisk 27,6 milionu korun.

29. 11. 2011

Česká národní banka informovala, že výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR potvrdily dostatečnou stabilitu bankovního sektoru vůči případným negativním šokům, v nejhorším scénáři by sektor potřeboval 13,6 miliardy korun kapitálu.

Řecká kriminální policie vyšetřovala šéfa řeckého statistického úřadu Elstat Andrease Georgia kvůli údajnému falšování informací o rozpočtovém deficitu.

Městem pro byznys se v roce 2011 stala Nová Paka.

Letecká společnosti American Airlines požádala o ochranu před věřiteli. Stalo se tak poté, co se v listopadu vedení společnosti nedokázalo dohodnout s piloty na snížení nákladů na zaměstnance.

Představitelé eurozóny odsouhlasili uvolnění dalších osmi miliard eur pro předlužené Řecko.

30. 11. 2011

Česká národní banka informovala, že zadlužení domácností u bank a finančních institucí na konci října dosáhlo 1,102 bilionu korun, zadlužení podniků vzrostlo na 955 miliard korun.

Vydavatelství Economia zvolilo nové členy představenstva a dozorčí rady.

Evropský evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že meziroční míra inflace v eurozóně zůstala i v listopadu už třetí měsíc v řadě na rovných třech procentech.

Novým mluvčím Sazky se stal Václav Jalovecký. V Sazce pracuje od roku 1999, v loterijní firmě zastával různé pozice v PR oddělení

Holidays Czech Airlines informovala, že část klientů cestovní kanceláře Exim Tours bude od letní sezony 2012 cestovat na palubách Holidays Czech Airlines. Vyplynulo to ze smlouvy, ve které obě společnosti stvrdily svůj záměr navázat na dřívější spolupráci.

List Financial Times informoval, že mezinárodní společnosti připravovaly mimořádné plány pro případ rozpadu eurozóny.

Agentura Bloomberg uvedla, že americká centrální banka Fed, Evropská centrální banka (ECB) a další významné světové centrální banky oznámily koordinovanou akci na podporu zvýšení likvidity v bankovním systému.

České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) informovalo, že piloti Českých aerolinií (ČSA) plánovali na nejbližší dny vyhlášení stávky na protest proti prodeji letadel z flotily aerolinek.

České poště se kvůli závadě na hardwaru zhroutil centrální komunikační systém, nefungovaly Czech Pointy a SIPO. Závadu se podařilo opravit po necelých třech hodinách.

Ministři financí Evropské unie, tzv. Ecofin, schválili přijetí rozpočtu Evropské unie na rok 2012 tak, jak bylo dohodnuto 18. a 19. listopadu v rámci společného výboru s představiteli Evropského parlamentu.

České dráhy prodaly ve veřejné dražbě barokní Sweerts - Šporkovský palác v Hybernské ulici v Praze za 190,22 milionu korun.

-Denisa Křížová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články