Přesčasy bez příplatku? Záleží na dohodě zaměstnance se zaměstnavatelem

18. 7. 2012 – 10:56 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přesčasy bez příplatku? Záleží na dohodě zaměstnance se zaměstnavatelem
Dále platí, že práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen z vážných provozních důvodů, maximálně však na osm hodin týdně a do limitu 150 hodin za rok, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Příplatek za práci přesčas je od letošního 1. ledna možné zahrnout do běžn mzdy. Podle novely zákona, která platí od ledna tohoto roku, už totiž zaměstnanec nemusí za práci přesčas dostat speciální 25% příplatek nebo náhradní volno.

Od ledna letošního roku už není automatický ani nejméně desetiprocentní příplatek za noční nebo víkendovou práci. Firma se může se zaměstnancem dohodnout na nižší sazbě, tedy prakticky i na zrušení příplatku.

Podmínkou vždy však je, že se na nevyplácení příplatku výslovně dohodla firma se zaměstnancem. Zákonem stanovená hodinová odměna ve výši nejméně 25 % mzdy (nebo náhradní volno) v takovém případě náleží běžným zaměstnancům až nad rámec limitu 150 hodin. Ten lze překročit jen s jejich souhlasem.

U vedoucích pracovníků se pak dosavadní limit zvýšil. Mohou si dohodnout, že odměna za práci přesčas je zahrnuta do mzdy až do hranice 416 hodin ročně.

Na celkových limitech u práce přesčas se nic zásadního nezměnilo

Dále platí, že práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen z vážných provozních důvodů, maximálně však na osm hodin týdně a do limitu 150 hodin za rok. Do ročního limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno.

Nad uvedený limit pak lze pracovat přesčas jen tehdy, když s tím zaměstnanec souhlasí. Ani v takovém případě to ale nesmí přesáhnout osm hodin týdně - tentokrát už se ale limit nepočítá pro každý týden zvlášť, ale jako průměr za určité období. To může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích - pouze v kolektivní smlouvě lze toto období prodloužit na 52 týdnů.

Za rok tedy nesmí přesčasová práce překročit 416 hodin. Ani do tohoto limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno. Pro zdravotnictví pak zákoník práce stanoví ještě další výjimky.

TIP: Chcete novou práci?

Nejlépe placené obory dle nabídek na práce.našepeníze.cz

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články