Přestávají češi kouřit? Cigaretový trh klesl

22. 7. 2012 – 20:04 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přestávají češi kouřit? Cigaretový trh klesl
Podle Philip Morris se tak projevuje se zpožděním daňové zatížení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Trh s cigaretami v České republice klesl ve druhém kvartálu letošního roku o 4,2 procenta na 5,3 miliardy jednotek. Ve čtvrtek o tom na svých webových stránkách informovala tabáková skupina Philip Morris International (PMI) s tím, že její dodávky na český trh klesly o 9,8 procenta.

Tržní podíl skupiny PMI na českém trhu v druhém čtvrtletí 2012 klesl o 2,7 procentního bodu na 42,8 procenta. Podle informací skupiny odráží pokles jejího podílu na českém tabákovém trhu pokračující ztrátu tržního podílu zvláště u značek v nižším cenovém segmentu. Tyto poklesy jsou z části kompenzovány růstem u vlajkové lodi skupiny Marlboro.

<%Anketa267%>

„Po relativně dobré výkonnosti v prvním čtvrtletí roku ukázalo druhé čtvrtletí na pokračující ztrátu prodejů a tržního podílu skupiny Philip Morris ČR na českém trhu,“ uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Tomčány. Ten se domnívá, že vybraná čísla pro český cigaretový trh ukazují na slabé čtvrtletí, zasažené daňově taženým růstem cen, který se zcela neprojevil během prvního čtvrtletí. „Celkově představená čísla hodnotíme pro akcie Philip Morris ČR jako mírně negativní,“ konstatoval Tomčány.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články