Pretižní povolání s budoucností? V USA finanční poradce

7. 5. 2013 – 9:42 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pretižní povolání s budoucností? V USA finanční poradce
Nejlépe placení finanční poradci naopak vydělávali v průměru 187 199 USD/rok, tedy 303 434 Kč/měsíc. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Finanční poradenství se v českém prostředí netěší prestiži, jakou si zaslouží. Jinak je tomu v USA. Povolání finančního poradce je v žebříčku nejlepších profesí na 32. příčce. A kolik si finanční poradce v Americe vydělá?

Finanční poradenství je ve Spojených státech prestižním a perspektivním oborem. Vyplývá to z žebříčku nejlepších profesí U.S. News, kde zaujímá 32. pozici. Jedná se o profesi perspektivnější než např. mnohem lépe placený finanční či marketingový manažer. V podžebříčku „Best Business Jobs“ jsou finanční poradci na druhé příčce za analytikem výzkumu trhu.

Žebříček je sestavený na základě sedmi kritérií, kde výdělek představuje pouze 30 % hodnocení. Významná je především dlouhodobý výhled prosperity daného oboru, který je vytvářen jak aktuální mírou nezaměstnanosti, tak výhledem rozšiřování pracovních příležitostí v následujících letech.

Kritéria hodnocení žebříčku „Best Jobs“

  • 10letý nárůst počtu zaměstnanců v absolutním vyjádření (váha kritéria 10 %)
  • 10letý nárůst počtu zaměstnanců v procentuálním vyjádření (váha kritéria 10 %)
  • Mzdový medián (váha kritéria 30 %)
  • Pracovní perspektiva (váha kritéria 20 %)
  • Míra zaměstnaností (váha kritéria 20 %)
  • Pracovní stres (váha kritéria 5 %)
  • Vyváženost pracovního a soukromého života (váha kritéria 5 %)

 

Finančnímu poradenství v žebříčku výrazně pomáhá dlouhodobá perspektiva. V následujících deseti letech má být jednou z nejrychleji rostoucích profesí ve Spojených státech. Očekává se růst počtu pracovních příležitostí v tomto oboru o 32 % v této dekádě, což v absolutních číslech znamená 66 400 nově vytvořených pracovních míst k současnému počtu 206 800. Zároveň míra nezaměstnanosti mezi finančními poradci činí jen 2,4 %.

V celkovém hodnocení získala profese finančního poradce skóre 6,7, přičemž nejlépe hodnocené povolání – zubař – dosáhlo na 8,4.

Kolik si finanční poradce vydělá

Příjem finančních poradců ve Spojených státech je nadprůměrný. Medián příjmu v roce 2011, který byl užíván při hodnocení v letošním žebříčku nejlepších profesí, dosahoval 66 580 USD ročně, tedy přibližně 107 920 Kč měsíčně.

Deset procent nejméně vydělávajících finančních poradců si přišlo v průměru na 32 810 USD ročně, tedy přibližně 53 182 Kč měsíčně. Nejlépe placení finanční poradci naopak vydělávali v průměru 187 199 USD/rok, tedy 303 434 Kč/měsíc.

Komerční sdělení:

Máte zájem pracovat pro švýcarskou poradenskou společnost, která se stará o majetek bonitních klientů?

Pošlete životopis: martin.slapnicka@swisslifeselect.cz

Ústecký kraj, Praha, i další..

Finanční poradce není pojišťovací agent

I v Česku se již zformoval rozdíl mezi finančním poradcem a pojišťovacím agentem. Při zrodu finančního zprostředkování v české kotlině i „nezávislé finanční poradenství“ znamenalo především prodej pojistek – a jediný rozdíl oproti pojišťovacím agentům spočíval v šíři zastupovaných pojišťoven.

Rozdíl ovšem není pouze v šíři dostupných finančních produktů a možnosti poradenství, kdy přidanou hodnotou pojišťovacího agenta může být precizní znalost produktů zastupované pojišťovny, ale i v dalších kritériích.

V žebříčku nejlepších profesí v USA se pojišťovací agent umístil na 44. příčce se skórem 6,4. Příjem pojišťovacích agentů je téměř o třetinu nižší – medián dosahuje 47 450 USD/rok (cca 76 912 Kč/měsíc). Vyšší je také míra nezaměstnanosti (5,5 %).

Perspektiva pojišťovacích agentů není nižší než finančních poradců jen ve Spojených státech. I v České republice dochází k přesunům „jednobarevných“ pojišťovacích zprostředkovatelských sítí pod šířeji zaměřené finančně poradenské společnosti.

-Petr Zámečník | Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články