Prezident ECB: Vlády eurozóny musí splnit své povinnosti a snižovat dluhy

9. 8. 2011 – 19:32 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prezident ECB: Vlády eurozóny musí splnit své povinnosti a snižovat dluhy
ECB začala v pondělí nakupovat dluhopisy periferních zemí eurozóny, jmenovitě Itálie a Španělska, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet v úterý vyzval evropské země, zvláště pak Itálii a Španělsko, aby splnily svoji povinnost a snížily vysoké zadlužení a stabilizovaly veřejné finance. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

„Očekáváme, že vlády udělají, to co považujeme za jejich povinnost,“ sdělil Trichet v rozhovoru pro rádio Europe 1. „V posledních dnech jsme k italské vládě zaujali jasné stanovisko a požádali ji o celou řadu opatření, které je třeba přijmout a urychlit, to se týká zejména návratu k normální rozpočtové situaci,“ potvrdil šéf ECB.

„Od španělské vlády požadujeme to samé,“ dodal s tím, že se obrátil na všechny vlády eurozóny, aby urychlily implementaci rozhodnutí, na kterém se lídři dohodli na mimořádném summitu 21. července. Na tomto zasedání se eurozóna dohodla na posílení efektivity záchranného fondu EFSF. Ten by měl nově moci intervenovat na sekundárním trhu.

ECB začala v pondělí nakupovat dluhopisy periferních zemí eurozóny, jmenovitě Itálie a Španělska. Jejich výnosy v reakci na toto dění klesly.

Trichet v rozhovoru současně potvrdil, že banka je nadále přítomna na sekundárním trhu. Na otázku, jak dlouho bude ECB intervenovat, Trichet odpověděl: „Samozřejmě vám to neřeknu. Jsme na sekundárním trhu, nepovím vám, co nakupujeme ani jaké objemy nakupujeme,“ řekl pro Europe 1.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články