Při vstupu do II. pilíře vám klesne státní důchod, přiznalo ministerstvo

15. 5. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Při vstupu do II. pilíře vám klesne státní důchod, přiznalo ministerstvo
Takzvaný II. pilíř spočívá v částečném vyvedení peněz z průběžného penzijního systému na soukromé účty střadatelů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vstupem do II. pilíře důchodové reformy se podle ministerstva práce a sociálních věcí sníží částka, kterou dostávají penzisté jako důchod od státu (I. pilíř). Ministerstvo však v úterý upozornilo, že toto snížení je zpravidla nižší, než kolik následně z II. pilíře občané získají.

"Za první čtyři měsíce letošního roku vstoupilo do druhého pilíře 31 985 lidí. Čísla vyplývají z informací všech penzijních společností, které II. pilíř na českém trhu nabízí. V dubnu tak nastal zatím nejvyšší měsíční přírůstek – 9610 smluv," uvedl rezort práce a sociálních věcí.

Vládní ODS a TOP 09 si stále stojí za systémem spoření v II. pilíři. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) tvrdí, že státem vyplácené důchody budou s největší pravděpodobností rapidně klesat a reforma je proto nutná. "Například lidé narození v roce 1981 s příjmy 20 tisíc korun měsíčně by mohli v důchodu dostávat zhruba 6400 korun v současné hodnotě, proti současným 11 000," odůvodnil nutnost spoření na vlastní pěst ministerský předseda.

Se spořením v II. pilíři podle stávajících podmínek však rázně nesouhlasí pravděpodobný vítěz příštích voleb, opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky je II. pilíř důchodové reformy pouze kasino, ve kterém vyhrávají jen a pouze penzijní společnosti.

Navrženým II. pilířem si přitom kromě opozice nejsou jisté ani některé pojišťovny. Ty se kvůli nepředvídatelnému vývoji rozhodly raději vytvořit vlastní finanční produkty podporující spoření na stáří, než aby zaváděly novinky podle státem navrženého konceptu. Analytik společnosti AWD Tomáš Rampula k tomu doplnil, že je přímo do očí bijící amatérismus, s kterým státní úředníci postupují při přípravě důchodové reformy. "Jediným kladem celé akce zůstává rostoucí vědomí občanů ČR, kteří při pohledu na státní důchodovou reformu začínají chápat, že se o ně stát v době důchodu opravdu plně nepostará," řekl Rampula.

Takzvaný II. pilíř spočívá v částečném vyvedení peněz z průběžného penzijního systému na soukromé účty střadatelů. Člověk tak bude současně spořit v rámci solidárního I. pilíře i sám pro sebe. Sazba pojistného se tomu, kdo se do II. pilíře zapojí, sníží z 28 na 25 procent. Tři procenta rozdílu poté sice odejdou na soukromý účet, ale střadatel k nim musí přidat další dva procentní body ze své mzdy.

Pokud stále váháte, můžete si propočítat podmínky ve II. pilíři přímo sobě na míru ZDE.

Do konce června se musejí o případném vstupu do druhého pilíře rozhodnout lidé starší 35 let. Ty dosud možnost vstupu příliš neláká, s fondy podepsalo smlouvu za první tři měsíce asi 22 500 lidí. Premiér Nečas proto apeloval na obyvatele, aby si provedli propočet a rozhodli se.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články