Přijde další vlna zdražení energií, zdraží hlavně voda a elektřina

17. 12. 2019 – 9:48 | Energie | red | Diskuze:

Přijde další vlna zdražení energií, zdraží hlavně voda a elektřina
zdroj: freeimages.com

České domácnosti čeká největší zdražení vody za posledních několik let. Česko patří také mezi země s největším růstem cen elektřiny v celé Evropské unii. Další růst cen nás přes to čeká také u elektřiny.

Lidé tak musejí sáhnout hlouběji do kapsy hlavně u elektrické energie. V prvním pololetí letošního roku platily domácnosti o 12 procent více než ve stejném období roku loňského. V Česku tak roste zájem o elektřinu s pevnou cenou.

"Elektřina pro domácnosti v Česku momentálně zdražuje čtvrtým nejrychlejším tempem v Evropské unii," tvrdí ekonom Lukáš Kovanda. "Podle údajů Eurostatu platili Češi v prvním pololetí letošního roku 0,1748 eura za kilowatthodinu elektrické energie, což bylo o 12 procent více než v prvním pololetí loňského roku," vysvětluje ekonom Štěpán Křeček.

Více rostly ceny už jen v Nizozemí, na Kypru a v Litvě. Mezi Čechy tak v posledních měsících roste zájem o fixované produkty. "Domácnostem se může vyplatit si cenu elektřiny u svého dodavatele zafixovat," uvedl Kovanda.

Zafixovaný produkt zbavuje odběratele na jeden rok i více let možnosti měnit dodavatele elektřiny. Má však jistotu, že se mu nezmění cena. "O to větší pak může být ovšem její nárůst, jakmile fixace skončí," varuje Kovanda.

Ceny elektřiny podle ekonomů porostou také v příštím roce, narůst by měly zhruba o šest procent. "Běžná domácnost v příštím roce za proud zaplatí o zhruba 500 korun víc. Hlouběji ovšem do kapsy sáhnou ti, kteří elektřinou ohřívají vodu nebo topí," dodal Kovanda.

Průměrná cena elektřiny se mezi prvním pololetím 2018 a 2019 zvýšila v celé Evropské unii. "České domácnosti platí za elektrickou energii méně, než je v zemích EU obvyklé," doplnil Křeček.

České domácnosti čeká největší zdražení vody za posledních několik let

Po novém roce stoupne cena vodněho a stočného v některých městech až o 12 procent. A to může znamenat pro běžnou rodinu ročně až tisíc korun navíc.

Vodárenské společnosti si od toho slibují finance na opravy zastaralých vodovodů a další infrastruktury.

Zdražování elektřiny, růst platů, inflace. A hlavně potřeba nových investic. To jsou důvody, proč si obyvatelé řady měst a obcí sáhnou příští rok hlouběji do kapsy. "V příštím roce si budou muset lidé připlatit čtyři až šest procent, jsou ale lokality, kde to bude ještě víc," předpovídá ekonom Štěpán Křeček.

Voda zdraží například obyvatelům Kladna. Za kubík zaplatí až o 12 korun víc než letos. Metr krychlový tak vyjde na 105 korun. 12 korun navíc dají za vodné a stočné také v Plzni. Zdražovat bude voda i v dalších velkých městech - Ostravě, Brně i Praze.

Vodárenské firmy přiznávají, že do renovace sítě v posledních letech příliš neinvestovaly. Téměř tři miliony Čechů jsou napojeny na nevyhovující kanalizaci nebo na vodovod, který potřebuje modernizaci. Třeba v Praze jsou potrubí stará i sto let.

Vláda přitom letos v lednu vyrazila do boje za levnější vodu. Od května 2020 se tak sníží DPH na vodné a stočné z 15 na 10 procent. Jen někde se to ale promítne do cen pro domácnosti. Za posledních pět let zdražila voda už o pětinu.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články