Stát odepisuje miliardy. Nevybírá všechny daně

23. 5. 2012 – 21:56 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát odepisuje miliardy. Nevybírá všechny daně
Stát v loňském roce odepsal devět miliard korun, které se mu nepodařilo vybrat na daních., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stát v loňském roce odepsal devět miliard korun, které se mu nepodařilo vybrat na daních. Ve středu o tom informoval server Týden.cz.

Stát každým rokem odepisuje nemalé částky z dlužných daní s tím, že už je není možné získat. Loni takto odepsal 8,9 miliardy korun a od roku 1996 účetně "zahladil" nezaplacené daně v objemu 148,5 miliardy korun.

„V loňském roce jsme odepsali 8,9 miliardy korun pro nedobytnost. Většinou se tak děje u nejstarších nedoplatků, u kterých už není reálně žádná naděje na jejich vymožení, a to buď z důvodu neexistence subjektu či absence jakéhokoliv majetku,“ uvedl ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek.

Tato situace však podle Knížka ještě neznamená, že tímto odpisem daňová správa trvale rezignovala na dlužnou částku. „Jde do určité míry pouze o evidenční úkon v souladu s daňovým řádem, a pokud neuplyne celková lhůta pro placení daně, máme stále právo daň vybrat, kdyby se v budoucnu ukázalo, že se například majetkové poměry změnily nebo se objevil právní nástupce," dodal.

Loňský objem odepsaných daní byl vyšší než v roce 2010, tehdy daňová správa odepsala daně za 6,5 miliardy korun. Naopak v roce 2009 úřad účetně zmenšil celkový objem nedoplatků o 17,4 miliardy korun.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články