Přišli jste o práci? Požádejte stát o příspěvek na podnikání

6. 6. 2011 – 22:06 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přišli jste o práci? Požádejte stát o příspěvek na podnikání
O příspěvek není valný zájem. Důvěra v podnikání totiž poslední dobou klesá, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přijdete-li o práci a splácíte například hypotéku, můžete se dostat do velmi tíživé finanční situace. Pokud máte problémy se splácením, banka vám splátky odloží, ale ne na dlouho. V případě, že žádné zaměstnání nemůžete najít ani přes úřad práce, zkuste začít podnikat. Stát vám dá peníze do začátku.

Začátek podnikání není vůbec jednoduchý, zvlášť když vás k tomu donutí okolnosti. Letos se s podnikáním však začít vyplatí. Od ledna 2011 je možné si na úřadu práce zažádat o tzv. překlenovací příspěvek pro podnikatele, musíte ale splnit několik podmínek.

Příspěvek na podnikání je součástí vládního programu, který má snížit nezaměstnanost v České republice a ulehčit začátek podnikání.

Psali jsme: O dotace na podnikání žádá každý měsíc 500 firem

První podmínkou je, že podnikáním musíte řešit svou kritickou situaci se zaměstnáním. Abyste příspěvek získali, musíte být hlášeni jako nezaměstnaní na úřadu práce minimálně pět měsíců. Právě v té době totiž končí pobírání podpory v nezaměstnanosti lidem do 50 let věku. Finanční příspěvek můžete za své podnikání získat jen jednou a lze ho pobírat maximálně pět měsíců.

Délka pobírání podpory v nezaměstnanosti:

Podporu v nezaměstnanosti je možné do 50 let pobírat pět měsíců, od 50 do55 let osm měsíců a nad 55 let 11 měsíců.

Pokud splňujete první podmínku, vydejte se na úřad práce. Nejprve vyplníte potřebné žádosti, které musí obsahovat i dobu, za kterou by měl být příspěvek poskytnut. To je ta jednodušší část.

S žádostí, respektive s její přílohou si musíte dát větší práci. Úřadu práce byste měli podle MPSV předložit rozbor předpokládaných provozních nákladů s uvedením druhů provozních nákladů, období poskytnutí příspěvku a předpokládané provozní náklady v období v korunách.

Příspěvek na podnikání musí podnikatel využít na provozní náklady, za ty se podle zákona považuje:

  1. nájemné a služby s ním spojené, s výjimkou nájemného za bytovou jednotku a služeb s ním spojených,

  2. náklady na dopravu materiálu a hotových výrobků,

  3. náklady na opravu a údržbu objektu, ve kterém je provozována samostatná výdělečná činnost, pokud je tento objekt ve vlastnictví osoby samostatně výdělečně činné a náklady souvisí s provozováním samostatné výdělečné činnosti.

Příspěvek na podnikání se vyplácí v pěti měsíčních splátkách. Maximálně můžete letos získat měsíčně 5 831 korun. Celkem vám tedy úřad práce vyplatí až 29 155 korun.

Další podmínkou je, že musíte podnikat minimálně dva roky. Pokud tak dlouho podnikat nevydržíte, nebo se vám nebude dařit, musíte příspěvek vrátit.

Příspěvek na začátek podnikání

Příspěvek na začátek podnikání není žádnou novinkou narozdíl od překlenovacího příspěvku. Maximální hranice tohoto příspěvku je čtyřnásobek nebo šestinásobek průměrné mzdy v národním hospodářství za minulý rok. Přiznaná částka také záleží na míře nezaměstnanosti v daném okrese.

Minulý rok byla průměrná mzda 23 324 korun. Maximální částka příspěvku na začátek podnikání je tedy 93 296 korun, případně 139 994 korun.

Nový překlenovací příspěvek mohou získat ti, kteří už získali příspěvek na začátek podnikání. Dohromady vám tedy stát na podnikání může přispět až 122 451 korun, nebo 169 149 korun. Čím bude větší nezaměstnanost, tím vyšší příspěvek dostanete.

Překážku nebo naopak zelenou vám může dát úřad práce. Záleží totiž také na tom, jak se úředníkům bude líbit váš podnikatelský záměr. Úřad práce může vaši žádost o příspěvek odmítnout bez udání pádných důvodů. Když se nesetkáte s kladným vyjádřením, můžete se s penězi rozloučit.

O příspěvek není valný zájem. Důvěra v podnikání totiž poslední dobou klesá. Navíc nezaměstnaní lidé vidí větší jistotu v novém zaměstnání než v podnikání. V tíživé životní situaci je přeci jen rizikové začít podnikat a vystavovat se tak dalším finančním nástrahám. Přitom příspěvek by mohl pomoci při problémech se splácení hypotéky. Sice se peníze nedají použít přímo na hypotéku, ale je možné pokrýt si výdaje za podnikání a tím ušetřit potřebné peníze.

<%Anketa60%>

-Monika Hrušová | Více o financování bydlení najdete na Hypoindex.cz

Může vás zajímat:Nezaměstnaní by mohli podnikat a zároveň dostávat podporu

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články