Přísnější zátěžové testy evropských bank by ukázaly "díru" 80 miliard eur

16. 7. 2011 – 14:55 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přísnější zátěžové testy evropských bank by ukázaly "díru" 80 miliard eur
Zátěžovými testy neprošlo osm z 90 evropských bank, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropským bankám by chybělo až 80 miliard eur (cca dva biliony korun), pokud by zátěžové testy, kterými prošly, byly přísnější. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s tím, že by banky v Evropě potřebovaly 30krát více kapitálu, než kolik ukázal oficiální test Evropského úřadu pro bankovnictví (EBA).

Na vyšší potřebu finančních prostředků evropských bank poukázal analytik Kian Abúhusejn z investiční banky JPMogan.

Zátěžovými testy EBA neprošlo osm menších bank z celkem 90 testovaných. Testy se zaměřily na to, jak by banky obstály v případě dvouleté recese. Výsledky ukázaly na to, že by měly zvýšit kapitál o 2,5 miliardy eur (cca 61 miliard korun).

Přísnějšími testy by neprošlo 20 finančních ústavů, mezi nimi i některé z Británie, Francie a Německa.

Oficiální testy jsou nyní kritizovány, že nebraly v úvahu dopady možné nutnosti odpisu některých státních dluhopisů a že navíc měřítko pro úspěch v testu bylo příliš nízko.

Druhé zátěžové testy EBA byly další promarněnou příležitostí pro členské státy Evropské unie přinutit své banky zvýšit kapitálovou přiměřenost na úroveň podle pravidel Basel III," uvedl Abúhusejn.

Podle JPMorgan mají tedy výsledky zátěžových testů jen omezenou vypovídací hodnotu, i když letošní testy poskytly mnohem více dat a mnohem větší transparentnost, než jak tomu bylo v minulosti. To umožnilo analytiků učinit vlastní testy 27 bank při použití přísnějších kritérií, včetně odpisů státních dluhopisů a zvýšení měřítka pro úspěch v testu na sedm procent ukazatele Tier 1.

Podle přísnějších testů by banky v Británii měly zvýšit kapitál o 25 miliard eur. Dalších 20 miliard eur by potřebovaly banky ve Francii a 14 miliard v Německu. Italské banky by měly získat devět miliard eur, po čtyřech miliardách eur by měli získat banky ve Španělsku a v Portugalsku a 4,5 miliardy eur by potřebovaly banky v Rakousku.

-David Vandrovec | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články