Příspěvek na bydlení se zvýší, kdo má na něj nárok?

15. 12. 2010 – 11:49 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Příspěvek na bydlení se zvýší, kdo má na něj nárok?
Nárok na příspěvek na bydlení mají jednotlivci i rodiny, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Rodiny i jednotlivci, kterým náklady na bydlení převyšují třetinu příjmů, se dočkají vyššího příspěvku na bydlení. Změnu v úterý schválila vláda.

Až o stovky korun se již zvýšil příspěvek na bydlení od roku 2010. Touto dávkou státní sociální podpory Ministerstvo práce a sociálních věcí přispívá na krytí nákladů spojených s bydlením rodin či jednotlivců s nízkými příjmy.

Vládní nařízení, které zvyšuje příspěvek na bydlení, stanovuje takzvané normativní náklady na bydlení, náklady na tuhá paliva a další položky. Výše příspěvku se vypočítá jako rozdíl mezi třetinou příjmu domácnosti a normativními náklady.

 

Psali jsme: Příspěvek na nájem od státu dostanete jen pokud máte malý byt

 

"Jsou to všechno údaje, které vycházejí ze statistik Českého statistického úřadu. Vláda sice stanovuje nařízením tyto částky, ale rigorózně se držíme toho, co vychází z údajů statistického úřadu za minulé období," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle průměrných cen komodit kabinet stanoví průměrné měsíční náklady na bydlení, které pak fungují jako cenové normativy pro stanovení výše příspěvku.

 

Kdo má nárok a za jakých podmínek?

 

Nárok mají jednotlivci i rodiny, jejichž náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu a koeficientu 0,30 (pro Prahu 0,35) a zároveň součin rozhodného příjmu s koeficientem 0,30 (pro Prahu 0,35) není vyšší než hodnota normativních nákladů na bydlení. (Poznámka redakce: Nárok mají lidé, kterým náklady na bydlení převyšují třetinu příjmů).

Samotná výše příspěvku se stanoví jako rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a 0,30 (v Praze 0,35) násobkem rozhodného příjmu. Jsou-li skutečné náklady na bydlení nižší než normativní, odečítá se příslušný násobek rozhodného příjmu od nákladů skutečných.

Náklady na bydlení tvoří u nájemních bytů nájemné a výdaje za plnění poskytované v souvislosti s užíváním bytu a u družstevních a bytů vlastníků tzv. srovnatelné náklady. Dále se do nich zahrnují výlohy za energie, vodné a stočné, odpady a vytápění.

Rozhodný příjem je součet příjmů členů rodiny, včetně některých dávek státní sociální podpory (přídavky na děti, rodičovský příspěvek). Normativní náklady na bydlení představují průměrné náklady rodiny či jednotlivce na bydlení podle velikosti obce a počtů osob trvale přihlášených v bytě. Zahrnují částky nájemného (pro nájemní byty) nebo tzv. obdobné náklady (pro družstevní byty a byty vlastníků) a ceny služeb a energií.

Jejich výše je stanovena v zákoně o státní sociální podpoře diferencovaně podle počtu členů rodiny a velikosti sídla obce, ve které je byt.

-Tomáš Paták, Jiří Táborský,Med/NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články