Privatizace zdravotních pojišťoven? Rath a Heger se pohádali

14. 5. 2012 – 15:08 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Privatizace zdravotních pojišťoven? Rath a Heger se pohádali
Ministr zdravotnictví se snažil ilustrovat veřejnoprávnost pojišťoven na příkladu veřejných vysokých škol. Rath ale příměr odmítl., Foto: ČSSD, TOP09 / NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v neděli obvinil šéfa zdravotnického rezortu Leoše Hegera (TOP 09) ze snahy zprivatizovat systém zdravotních pojišťoven v Česku. Heger to v České televizi odmítl, podle něj veřejnoprávní charakter pojišťovnám zůstane.

"Celý plán ministerstva vidíme jako plán, který odstartuje privatizaci pojišťoven. Všechny snahy vedou k tomu zprivatizovat 260 miliard, které odvádíme do zdravotního pojištění," obul se do ministra Hegera v televizní debatě Rath. Diskutovali spolu o novém zákoně o zdravotních pojišťovnách, který ministerstvo zdravotnictví v současnosti připravuje.

"Zákon bude napsán tak, že veřejnoprávní charakter pojišťoven tu bude jasně uveden. Budou zcela jasná pravidla, jací lidé se do správní rady dostanou. Tito lidé budou odpovědní, pokud nebudou pracovat správně, budou odvoláni. Majitelem zůstane nadále stát," bránil se kritice Heger.

Ministr zdravotnictví se snažil ilustrovat veřejnoprávnost pojišťoven na příkladu veřejných vysokých škol. Rath ale příměr odmítl. "Pojišťovny vybírají zdravotní daň, mají blíž spíše k finančnímu úřadu. Vysoká škola učí lidi a asi nikdo ji nebude chtít ukrást. Zmocnit se zhruba 250 miliard korun ve zdravotních pojišťovnách, to by chtěl ale jistě i někdo z vašeho okolí, pane ministře," prohlásil Rath směrem k Hegerovi.

Středočeský hejtman poukázal na to, že legislativní úprava ukončí působení politiků ve správních radách pojišťoven. Podle něj jsou právě oni pojistkou, aby si stát zachoval vliv na pojišťovny a jejich finanční toky.

Upozornil přitom, že na rozdíl od odborníků ve správní radě se musí politici odpovídat voličům při volbách. Heger naopak poukázal na to, že místa ve správních radách mohou mít politici mnohdy jenom jako finanční přilepšení k platu.

"Mezinárodní zkušenosti ukazují, že na vlastnictví tolik nezáleží. Důležitější je dobrý regulatorní dohled. Rámec musí být vytvořen tak, že pojišťovny budou jednat v zájmu pacienta," vložila se do sporu expertka Světové banky Hana Brixi.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články