Problém české ekonomiky? Vykrádání státního rozpočtu! Tvrdí část politiků

28. 5. 2012 – 18:19 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Problém české ekonomiky? Vykrádání státního rozpočtu! Tvrdí část politiků
Domácnostem chtějí lidovci ulevit tím, že by u věcí základní potřeby ponechali sníženou sazbu DPH o deset procent nižší než u ostatních běžných položek., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika má nemocné národní hospodářství, za jeho nejvážnější chorobu označila místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková vykrádání státního rozpočtu.

Lidovci proto doporučují okamžitě zrušit akcie na doručitele. "Neprůhledné firmy tohoto charakteru ovládají alarmujících osmdesát procent veřejných zakázek," řekla v pondělí agentuře Mediafax Liptáková.

KDU-ČSL proto podporuje elektronické aukce - ty by byly přístupné celé podnikatelské veřejnosti a až o pětinu by snížily náklady na projekty financované z veřejných rozpočtů.

Lidovci se podle své místopředsedkyně na víkendové ideové konferenci v Praze shodli, že je zapotřebí zamezit přístup ke státním zakázkám firmám, které daní peníze v daňových rájích a ne v zemích Evropské unie. "Budeme žádat, aby se veřejné výdaje kontrolovaly prostřednictvím internetu. Půjdeme až do detailu a do konkrétních položek," řekla Liptáková. Národní hospodářství brzdí podle KDU-ČSL také zbytečné a duplicitní agendy státní správy a institucí placených ze státní pokladny.

Zásadním problémem české ekonomiky jsou podle Liptákové také a překotné změny v legislativě. "Potřebujeme stabilní a předvídatelné prostředí. To v Česku není, vždyť například jen dva z mnoha zákonů o daních a DPH novelizovali poslanci za posledních deset let stopatnáctkrát," řekl Liptáková.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články