Problémy Kypru vylekaly české podnikatele! Firem v daňovém ráji poprvé ubylo

16. 4. 2013 – 11:20 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Problémy Kypru vylekaly české podnikatele! Firem v daňovém ráji poprvé ubylo
Během ledna až března 2013 nově umístilo své sídlo nejvíce společností na Seychely, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Za první tři měsíce 2013 ubylo českých společností se sídlem v destinaci považované za daňový ráj. Jejich počet klesl o 44 na 12 632, podle úterních informací České kapitálové informační agentury (ČEKIA) se tak stalo vůbec poprvé za posledních sedm let existence statistiky.

"V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve čtrnácti z devatenácti sledovaných destinací," uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že finanční problémy Kypru podnikatele od daňových rájů trochu vystrašily, i když samotný ostrov se nadále těšil přízni nových firem.

TIP: Švýcarská firma, která klientům pečuje o peníze už 156 let expanduje do ČR

Během ledna až března 2013 nově umístilo své sídlo nejvíce společností na Seychely (+32), stříbrnou příčku paradoxně obsadil krizí zmítaný Kypr (+15), následovaný Maltou, Belize a Panamou (shodně po 5). Nejvýraznější pokles naopak zaznamenal počet českých firem se sídlem v Nizozemsku (-29) nebo Lucembursku (-25).

"Nedomnívám se, že jsme svědky zásadního ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích," doplnila Štěpánová.

Pro srovnání: na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících letošního roku přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články