Proč Klaus odmítl důchodovou reformu? Jak si máme spořit?

24. 9. 2012 – 22:33 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Proč Klaus odmítl důchodovou reformu? Jak si máme spořit?
Důchodová reforma je podle hlavy státu zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Foto:hrad | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident republiky Václav Klaus v pondělí vetoval zákony takzvané důchodové reformy, které například zavádějí druhý pilíř důchodového systému. Klaus o vetu informoval prostřednictvím dopisu šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), podobná reformní změna by podle něj neměla být "silově protlačena".

"Se změnou důchodového systému nesouhlasím ze zcela jiných důvodů než parlamentní opozice. Své důvody jsem vysvětlil několikrát," uvedl na začátku dopisu Klaus. "Loni jsem k předcházejícím zákonům týkajícím se změny důchodového systému…svůj podpis nepřipojil. Vzhledem k tehdejším obstrukcím opozice jsem ale tyto zákony Poslanecké sněmovně přímo nevrátil. Dnes však nastala situace, kdy svůj postoj k navrhovaným změnám musím vyjádřit zcela jednoznačně," dodal.

TIP: Projděte si odkazy na články pod tímto textem

Vrtkavý postoj prezidenta, který vetoval až technickou legislativu, rozladil ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). "Nebudu se pouštět do odborné polemiky o nastavení a načasování důchodové reformy. Věcně ale skutečně nerozumím vetu teď a u této technické normy, když takový postup prezident neuplatnil u schvalování základních norem pro nastavení důchodové reformy před několika měsíci," prohlásil Drábek.

Důchodová reforma je podle hlavy státu zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus: "V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje."

Klaus připomněl, že vládní návrh důchodové reformy odmítl Senát a ve sněmovně se ho podařilo schválit jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice.

"Silové protlačení této klíčové změny parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích. Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího tzv. druhého pilíře, tedy individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá," vysvětlil prezident své stanovisko.

V takové situaci je prý spuštění reformy hazardem s důvěrou občanů, se stabilitou důchodového systému a s veřejnými i soukromými financemi. Obtížně odhadnutelné jsou podle Klause i dopady zavedení druhého pilíře na dnešní průběžný důchodový systém, na němž je a v dalších desetiletích bude jak současná generace důchodců, tak generace těch, kteří se důchodovému věku blíží, plně závislá.

"Jeho schodek se tím prohloubí. Financovat ho dalším a dalším zvyšováním daní není únosné. Proto považuji za nutné, aby se poslanci těmito okolnostmi ještě jednou podrobně zabývali," uzavřel Klaus.

Zákon o důchodovém spoření doplňuje normu, která umožní vyvádět tři procentní body ze sociálního pojištění (to nyní činí 28 procent), do soukromých fondů. Lidé ale k nim budou muset navíc připojit dvě procenta svého hrubého platu.

Kalousek: Důvodům prezidenta k zamítnutí důchodové reformy nemůžu věřit

Prezident Václav Klaus diametrálně změnil svůj názor, když vetoval důchodovou reformu, jelikož dříve zákony, které s ní byly spojené, několikrát podepsal. Po jednání tripartity to v pondělí řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

"Pan prezident změnil názor zcela diametrálně, jelikož zákony týkající se důchodové reformy už dvakrát podepsal," řekl Kalousek. Jednalo se například o zákon řešící jednotné výběrové místo, uvedl.

Argumenty prezidenta jsou podle ministra zástupné a nemůže jim věřit. "Kdyby je myslel vážně, tak se tak zachoval už minule," dodal Kalousek.

Samotné veto prezidenta však podle Kalouska zdržet přijetí reformy nemůže. " Každý z nás pro to už několikrát hlasoval. Pokud koaliční poslanci setrvají na svých postojích a závazcích, tak 1. 1. 2013 důchodová reforma spuštěna bude," zakončil Kalousek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články