Proč máme rádi Česko? 50 důvodů

29. 7. 2013 – 18:53 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Proč máme rádi Česko? 50 důvodů
50 DŮVODŮ, proč milujeme Česko: Víkend má tři dny, Jágr je Bůh a Temelín tak pěkně kouří, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Česko je nejlepší země na světě! Kam se hrabe Amééérika nebo Německo. A Slovensko? Jako místo na dovolenou OK, ale doma jsme tady! Podívejte se, co nás baví a proč Česko milujeme. I když nás to vlastně občas pěkně štve.

1) Víkend má tři dny

Pátek, to je zakuklená sobota. A čtvrtek? To je takový malý pátek. Pražáci končí pracovní týden ve čtvrtek ve 13 hodin odpoledne. Ostatní končí až v pátek v 11 hodin. Pak startuje víkend. Kdo maká v pátek v 15 hodin, je vážně srdcař a nebo workoholik.

2) Levné a dobré pivo

Pokud jste abstinenti nebo těhotní, návštěva restaurace se vám pěkně prodraží. Není mnoho zemí, kde by bylo pivo levnější než sodovka. A navíc i ta nejlevnější česká piva jsou lepší než všechna zahraniční, nebo ne?

3) Nejkrásnější krajina

Pokud bydlíte v Západní Sahaře, kromě písku toho asi moc neuvidíte. Praotec Čech sice nedošel až k moři, ale málokterá země má tak rozmanitou krajinu, kterou navíc neohrožují zemětřesení ani tsunami.

4) Památky nejen v Praze

Česká republika je jeden velký skanzen. Alespoň pro turisty v Tokia, kteří jsou malebných domků, stověžaté Prahy a kamenných mostů konsternováni.

5) Máme krále

Přestože je v Česku oficiálně parlamentní demokracie, na Hradě máme svého monarchu. V žilách mu sice nekoluje šlechtická krev (jako jemu protikandidátovi), ale vypracoval se na trůn z prostého zemana. A teď se rozhodl kralovat.

6) Bohdan Pomahač

Jeho povolání předurčilo už příjmení. Slavný plastický chirurg vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje v USA a pomohl už mnoho lidem.

7) Koruna

Zatímco ve většině Evropy platí eurem, my se své koruny stále nevzdáváme. A máme ji rádi. A eura se bojíme, protože víme, že s ním rozhodně nezbohatneme.

8) Ve všem první

Česko je sice malá země, ale přesto má několik prvenství. Stačí když si do vyhledávače zadáte "Česko prvenství" a hned vám stoupne sebevědomí. Evidentně držíme prvenství v užívání konopí, jsme nejvíce zhýralou zemí, nejčastěji se zde objevuje rakovina tlustého střeva a máme nejnižší mzdu v EU. Přesto se máme asi docela dobře, neb jsme i nejtlustší z celé Evropy. 

9) Hromadná doprava

V hlavním městě můžete i v noci jezdit tramvají, do Horních Kotěhůlek jezdí autobus. V Česku prostě vždy a všude můžete jezdit hromadnou dopravou. A navíc se v té mačkanici občas i seznámíte a zaláskujete.

10) Knedlo vepřo svíčko rajsko zelo

Pokud si dáte k snídani českou klasiku, celý den už nemusíte jíst nic jiného. Česká kuchyně je navíc nejen velmi sytá, ale také velmi dobrá.

11) Jaromír Jágr

Jarda Jágr je Bůh. Fandíme mu a je nám jedno, jestli hraje za Tučňáky nebo za Kladno.

12) Amsterodam východu

V Česku je spoustu pravidel, která se ale trochu míjejí s realitou. Například uživatelé marihuany se často cítí uraženi, když si nemohou v hospodě zapálit. A to, že pervitin nese ve světě označení Czecho, už není třeba dál rozvádět.

13) Michal David

Někteří zpěváci sice úplně nedobyli Amééériku a neprorazili ve světě, ale i tak na ně můžeme být hrdí. Nebo alespoň ti, co žijí svůj diskopříběh.

14) Přes módu tu jsme my

Češi se prostě nebojí experimentů a diktují světovou módu. Sandále v ponožkách se na mola začala dostávat teprve nedávno, Češi si je však oblékají už dávno.

15) Tatínek národa a jiní velikáni

V minulosti se tu narodili lidé, kteří se nebáli za Česko bojovat a zlepšili zde životní podmínky. Na Václava Havla, T. G. Masaryka nebo Karla IV. můžeme být rozhodně hrdí. A na tisíce další, bez kterých by ani oni nic nezmohli.

16) Nositelé Nobelovy ceny a obloukové lampy

V Česku se rodí spoustu šikovných lidí, kteří vynalézají hromosvody, lodní šrouby a obloukové lampy. Někteří získaly i mezinárodní ocenění jako např. Nobelovy ceny.

17) Karel Gott

Kája je fenomén a kdo tvrdí, že je socialistický zombík a měl by už dávno sedět doma u televize, mu určitě závidí peníze, manželku Ivanu a vilu na Bertramce.

18) České pohádky

Kultovní hláška Máchale, spadlo ti to z pohádky o čertech, se kterými nejsou žerty! A nebo kouzelná Libuška Šafránková v Popelce. Jo pohádky, ty umíme. 

19) Dálnice D1

Nejhorší dálnice v Evropě je pěkná ostuda, ale když nám pod koly začne drnčet tankodrom, tak víme, že jsme doma. 

20) Iveta Bartošová

Iveta a Pepa a Zdeněk a Domenico a Jirka Pomeje a Heja heja a moře alkoholu. Iveta je naše a kdo o ní nikdy neslyšel, tak musí žít někde v jeskyni. 

21) Krteček

Malý černý kamarád je mentálně na úrovni tříletého děcka. A to je právě jeho hlavní trik. Jako malí jsme ho začali chápat, jako velcí už víme, že je to vztah na celý život.

22) Hymna

Slova české hymny, sice připomínají pocity opilého člověka, který bloudí na sídlišti a hledá svůj panelák, ale ruku na srdce, když ti naši kluci hokejoví něco vyhrají a ozve se Kde domov můj, jedno oko nezůstane suché.

23) Paneláky

Jsme paneláková velmoc. V poslední době je sice všelijak barvíme, ale šedá klasika je šedá klasika. Kdo na sídlišti nevyrostl, tam má aspoň příbuzné. Nebo holku, nebo byt, který pronajímá. Nebo dealera. Nebo garáž. Nebo prostě něco tam určitě má.

24) Pat a Mat

Pat a Mat jsou totálně mimo a všechno vždycky zpackají. A my z toho máme škodolibou radost. A je to!

25) Dominátor

Hašek na Hrad. Řvali jsme po hokejovém Naganu jako blázni. A že občas Dominik jezdí opilý? Nebo že zmlátí někoho na in-line hokeji? No bóže...

26) České sklo

Téměř všechny sklárny zkrachovaly, ale ty co dál frčí, vyrábí takovou kvalitu, že to pak v klidu můžeme v obchůdcích se suvenýry vydávat za pravý křišťál.

27) České granáty

Ty pravé viděl málokdo. Ty falešné si od nás vozí domů celý svět. Varování pro turisty - nenosit na slunci, pak hrozně rychle blednou.

28) Semtex

Bez této třaskaviny se neobešel žádný pořádný terorista. Je to jeden z prvních výrobků, který splňoval náročné západní parametry.

29) Houby

Jsme houbařská velmoc. Co přímo nesmrdí otravou na sto honů, to sebereme. Hříbky a lišky sbíráme všichni, ale pozor, jsme světová špička i ve sběru čarovných lysohlávek.

30) Kníže Schlafenberg

Když se žvaní nesmysly, tak spím, říká s oblibou Karel Schwarzenberg. Někteří sice tvrdí, že Karel spí, i když se nežvaní vůbec nic. Ale všichni se shodují, že aristokrat v důchodovém věku je pořádný pankáč. 

31) Derby pražských S

Buď fandíš Spartě a nebo Slavii. A nebo Baníku, ty pi*o, ale to jsou jen exoti typu Jarka Nohavici. Prostě derby pražských S je to nejvíc, co v českém fotbale najdeme, i když láska Damkové a Berbra kultovnímu zápasu šlape na paty.

32) Eva a Vašek

Vždycky je dobré mít někoho, z koho si můžete dělat srandu a on se bere smrtelně vážně a ještě na tom vydělává. Ale pozor, Bílá orchidej vůbec není špatná píseň. Jen to měl zpívat někdo jiný, mělo by to mít jinou melodii, jiná slova a jiný název. A pak byl to bylo super.

33) Česká média

TV Nova, která miluje reportáže o mrznoucí vodě. Česká televize, která se bere smrtelně vážně, ať už se kolem ní motá Helena Fibingerová či Ivo Mathé. Deník Blesk, který tvrdí, že dělá chytrý bulvár či Mladá fronta plná neúplatných novinářů, kteří nastolují kauzy v momentě, kdy už to všude dávno vyšlo. Jo, česká mediální scéna je maličký rybník, který nás baví. Sice trochu smrdí bahnem, ale už jsme se v něm naučili plavat.

34) Ornella

Ornella a její máma a její Pepa Kokta a jeho Partyška... Nějak se nám ta holka dostala pod kůži, že?

35) Auto Škoda

Je to trochu škoda, že Škoda je víc německá, než česká. Ale to logo se tehdy vážně povedlo, že?

36) Pavel Nedvěd

Grande Paolo dobyl Itálii a tehdy nám došlo, že je to vážně borec. Na další Zlatý míč bude český fotbal čekat 50 let a tak nám vlastně ani nevadí, že Pavel pořád končil a pořád se vracel. Díky za všechno Stachanovče!

37) Humor

Werich, Burian, Holzmann, Mládek, Suchánek, Genzer a hlavně Jára Cimrman. Humor dělat umíme zejména tehdy, když je nám do pláče.

38) Nechci slevu zadarmo!

Korupce byla, je a bude. Víme, že když chceme výhodu, že to nebude zadarmo. A my máme výhody tak rádi. Kilo uzenýho, flaška rumu a nebo pětikilo do kapsy. Už s tím tak nějak umíme žít a umíme v tom chodit.  Ale chápeme, že cizinec, který u nás zkouší podnikat, si musí připadat, jako Alenka v říši divů. Že se občas stydíme? No, ale dělají to tak všichni, ne?

39) Rum je z brambor a hotovo

Že by se měl dělat pravý rum z cukrové třtiny? Ale prd! Ten pravý je z brambor, a celý svět je mimo a basta. A že pomázánkové máslo není máslo, když to vážně není máslo, ale je to krém? A vůbec, co takhle vystoupit z Evropské unie?

40) Jiří Kajínek

Možná je to vrah, možná je to jen zloděj. Ale je to borec a když zmizel jako Arnold z věznice, tak jsme mu tak nějak všichni drželi palečky, že?

41) Jirka, Mirek, Vítek a zbytek party

Jirka Paroubek, Mirek Topolánek, Vítek Bárta, Kristýna Kočí, Karolína Peake, Saša Vondra, Péťa Nečas, Mirek Kalousků, Radek John, Vlastička Parkanovic. Co jméno, to pojem. A nad tím vší bdí oko velikého Miloše. Na tu naši politiku nadáváme, co to jde, ale občas také padáme smíchy ze židle.

42) Spaní v přírodě

Vezmeme stan a jdeme k řece. Nebo spíme rovnou pod širákem. Spaní v přírodě je v mnoha zemích zakázáno. A kde to je povoleno, tam se probudíte s nožem u krku nebo s medvědí tlapou na nose.

43) Nejhezčí holky

Dívky jsou hned po Pražském hradu nejčastější atrakcí, kterou se cizinci v Česku kochají. Navíc pokud jí zaplatíte pivo a pár panáků, nemusíte se na jejich krasy pouze dívat. Cizinci české dívky popisují jako více dostupné než třeba... Japonky.

44) Máme Žito44

Kdysi jsme měli skinheada, jmenoval se Landa. Pak jsme měli vlastence, jmenoval se Landa. Teď máme kouzelníka a jmenuje se Žito44. Co budeme mít za 5 let, těžko hádat. Jisté je, že Holky a mašiny pojedou pořád.

45) Karel Kryl

Kdyby žil, Karel Kryl... Tak začíná kdejaká obžaloba současné doby. Kryl se nestihl umazat upatlanou dobou smrdící bankovkami a proto je legendou.

46) Pracující důchodci

Měli by sedět doma a vyřezávat píšťalky pro vnoučata. Místo toho makají, dokud nepadnou. Proč? Někteří tvrdí, že potřebují peníze. Jiní jen chtějí dokázat, že nepatří do šrotu.

47) Temelín

Na Temelín nejsme hrdí kvůli tomu, že má velké věže a když bouchne, nadělá pořádnou paseku. Na Temelínu nás nejvíc baví, jak hrozně moc dráždí Rakušáky.

48) České Vánoce

Smažený kapr, stromeček, kam naplácáme slámové ozdoby vedle luxusních skleněných a půlnoční mše, kdy si najednou vzpomeneme, že jsme křesťani a nebo si dáme před kostelem jen rande s tím, s kým jdeme kalit. Jo, české Vánoce jsou nejlepší.

49) Ivánku, můžeš mluvit?

Každý odposlouchává každého. Každý špehuje a každý se bojí, že je špehován. Důvěřuj, ale prověřuj. Protože nikdy nevíš, jestli můžeš mluvit. Ví o tom své Jana Nagyová i Ivan Horník. A tak je z nás národ špionů a jen tak nás nedostanou.

50) Můžeme si dělat, co chceme

Pokud nenaštvete někoho opravdu mocného, tak si můžete dělat, co chcete. A když máte hodně peněz, tak můžete štvát i ty mocné. Překračovat rychlost, kouřit trávu na ulici, místo práce se jít koupat a hodit to na bolení hlavy... Je to trochu anarchie, ale my Češi to prostě milujeme!

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články