Prohibice dál řádí, obchodníci i restauratéři přišli už o pětinu příjmů

6. 11. 2012 – 15:16 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prohibice dál řádí, obchodníci i restauratéři přišli už o pětinu příjmů
Náklady na administrativu spojenou s rodnými listy zatím obchodníci vyčíslené nemají. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od uvolnění prodeje lihovin uplynul více než měsíc, likérky a obchodníci se ale ze ztrát dosud nevzpamatovali. Dlouhodobý pokles prodeje, který činil v prvním pololetí sedm procent, se kvůli prohibici prohloubil a nákupy klesly až o pětinu, uvedl v úterý Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR).

Finanční ztráty obchodníků se tak pohybují okolo 2,5 procenta celkového objemu tržeb za každý den trvání zákazu prodeje. V souvislosti s vyhlášením prohibice museli podnikatelé stáhnout z regálů několik milionů lahví, z celkového prodeje lihovin se jednalo o ztrátu 95 procent každý den. Za běžný měsíc se přitom v obchodech prodá řádově 4,5 milionu litrů lihovin.

Propad prodeje lihovin se podle SOCR ČR sice postupně vrací k normálu, zákazníci jsou však stále opatrní. Ve srovnání s rokem 2011 se snížily prodeje tuzemských vodek a rumu. Proti tomu více vyhledávaný je aktuálně alkohol zahraničních likérek, především brandy. Mírně narostl i prodej vína. Pivo překvapivě zůstalo na stejné úrovni, jako před prohibicí.

"Díky rychlému zvládnutí agendy spojené s vydáváním certifikátů lihovin se situace pomalu uklidňuje. Na zvýšení prodeje lihovin se v současné době podílí nejen výrazná marketingová podpora, ale také blížící se vánoční svátky. Dá se tedy předpokládat, že objem prodaného alkoholu bude letos v prosinci stejný, jako v loňském roce," říká prezident SOCR ČR, Zdeněk Juračka.

Náklady na administrativu spojenou s "rodnými listy" zatím obchodníci vyčíslené nemají. Tisk, distribuce i posílení pracovních sil na prodejnách pro ně znamenaly další finanční zátěž, která jim podle SOCR ČR pravděpodobně nebude kompenzována.

"Mírnou úlevu přináší rozhodnutí z konce minulého týdne, podle něhož stačí doklady o původu lihoviny vystavené výrobci lihovin prokázat pouze elektronicky na webu členů Unie výrobců a dovozců lihovin, což usnadní práci hlavně výrobcům a také drobným obchodníkům s přístupem na internet či provozovatelům velkoobchodů, kteří by jinak během jednoho měsíce museli vytisknout v průměru 1,28 milionu listů papíru," doplnil Juračka.

SOCR ČR se chystá i nadále usilovat o zjednodušení procesu při prokazování původu lihovin, zvláště když obchodníci odebírají alkohol od prověřených a certifikovaných výrobců.

Série otrav způsobených příměsí metanolu v alkoholických nápojích způsobila smrt více než třiceti lidem. Vláda na první případy tehdy zareagovala nejdříve zákazem prodeje alkoholu ve stáncích a poté úplným zákazem prodeje všech nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články