Propad HDP je větší, než se odhadovalo! Kdy bude líp?

4. 6. 2013 – 21:21 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Propad HDP je větší, než se odhadovalo! Kdy bude líp?
Za celý letošní rok by se měl HDP podle aktuální prognózy snížit o jedno procento. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika klesla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu za první tři měsíce letošního roku meziročně o 2,2 procenta, což představuje zhoršení odhadu o další 0,3 procentního bodu. Proti poslednímu kvartálu 2012 kleslo HDP o 1,1 procenta, uvedl v úterý ČSÚ.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka jde sice na první pohled o velmi negativní čísla, avšak na druhé straně je třeba se podívat, co přesně je za nimi. "Spotřeba domácností ve srovnání s koncem roku rostla, vládní rovněž, investice se mírně zvýšily a export lehce posílil, zatímco dovoz stagnoval," upozornil ekonom Dufek s tím, že jediné, čím si lze vysvětlit horší (mezikvartální) výsledek, jsou zásoby. "Tedy změna zásob, respektive jejich pokles, za kterým stojí mimo jiné loňské předzásobení kolky na cigarety, nižší zásoby v energetice a obchodě."

Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že dříve táhl ekonomiku čistý export. Jenomže po více než třech letech už ekonomiku netáhne. "Vývoz zboží klesá. Světu došly peníze, šetří a českého zboží kupuje méně. Export by potřeboval podpořit slabší korunou nebo levnější prací či nižšími daněmi," říká Pikora. Jinými slovy, zatímco v minulosti bylo problémem české ekonomiky to, že domácnosti neutrácí, protože se bojí budoucnosti, nyní se k tomuto ještě přidaly obavy zahraničních spotřebitelů.

Jak jsme na tom ve srovnání s ostatními státy?

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance rovněž poukázal na fakt, že ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je pokles české ekonomiky relativně hluboký. Horší meziroční pokles HDP zaznamenaly pouze problematický jih kontinentu: Řecko (-5,3 procenta), Kypr (-4,1 procenta), Portugalsko (-3,9 procenta) a Itálie (-2,3 procenta).

Kdy se bude české ekonomice dařit lépe?

"Za celý letošní rok by se měl HDP podle aktuální prognózy snížit o jedno procento. Pokračující recese zvyšuje motivaci k výraznějšímu fiskálnímu stimulu nebo dalšímu uvolnění měnové politiky. Vedle možnosti devizových intervencí by vláda a centrální banka mohly zvážit možnost úpravy legislativy tak, aby se měnové politice otevřela možnost negativních úrokových sazeb," nechal se slyšet David Marek.

Výsledky HDP za první kvartál jsou tedy podle ekonomů sice velmi negativní, přesto je po zhodnocení příčin nehodnotí jako tragické či zdrcující. Česká ekonomika se přibližuje do fáze stabilizace, po níž by v závěru roku mohly být vidět první známky oživení. "Celkový výsledek za rok 2013 však zůstane v mínusu, nyní odhadujeme -0,7 procenta, přesto by měla aktuální, nejdelší recese českého hospodářství v historii ČR zhruba v polovině roku skončit," zakončil analytik Dufek.

HDP a povodně

Současné situaci navíc příliš nepomohou ani aktuální povodně. "Těžko lze v tuto chvíli kvantifikovat dopady povodní. Zkušenosti z roku 2002 naznačují záporný vliv na produkci podniků a naopak kladný v důsledku obnovy infrastruktury a dalších investic státu, firem i obyvatel," komentoval aktuální situaci Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika.

Vladimír Pikora k tématu dodává: "Blíží se volby a politici budou chtít ukázat lepší tvář. Kdo by volil ty, kteří šetří, a stejně jim přitom rekordně rychle roste dluh? Éra škrtů končí. Nyní budou politici startovat růst." K tomu jim podle analytika mohou paradoxně pomoci stávající povodně. Ty budou silným argumentem, že je třeba na dluh obnovit to či ono. "Tato aktivita dá lidem práci, a pokud bude ve větším rozsahu, může zvýšit i HDP. To ovšem jen ukazuje nesmyslnost tohoto argumentu. Proti stavu před povodněmi nebudeme mít vyšší životní úroveň, přesto HDP vzroste," vysvětlil závěrem.

 

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články