Provozovatelé solárních elektráren: Zdanění solární elektřiny přijde Česko draho

18. 10. 2010 – 11:48 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Provozovatelé solárních elektráren: Zdanění solární elektřiny přijde Česko draho
Změna podmínek podnikání ve fotovoltaice podle asociace zásadně zpochybňuje důvěryhodnost vlády i v očích běžných občanů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zdanění solární elektřiny přijde Českou republiku draho. Hrozí mu tím arbitráže a ztráta kreditu solidní země, varovala v pondělí Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO).

Zavedení srážkové daně na solární energii by podle CZEPHO bylo porušení vládou garantovaných podmínek podnikání a učinilo by z Česka nedůvěryhodnou a nevhodnou pro dlouhodobé investice či poskytování bankovních úvěrů.

„Srážková daň ve svém principu znamená snížení výkupních cen, které měli mít investoři garantovány dvacet let. Poškodí to zejména domácnosti, tedy malé investory do fotovoltaiky, kteří si chtěli pouze snížit účet za elektřinu,“ uvedl František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

O tom, jak chce vláda zabránit výraznému zdražení elektřiny jsme psali v článku "O kolik poroste cena elektřiny? Vláda se dohodla na kompromisu".

Česká republika podle CZEPHO ztrácí kredit solidní země z důvodu nestability právního prostředí. „Banky a investoři se jí budou obloukem vyhýbat. Vláda nejdříve podporovala obnovitelné zdroje a motivovala investory k výstavbě fotovoltaických a dalších elektráren. Následný nekontrolovaný boom je důsledkem nezvládnuté regulace ze strany státních úředníků. Rozhodně to není chyba investorů a není nejmenší důvod, aby je za chyby regulátora někdo trestal,“ konstatoval František Smolka.

Změna podmínek podnikání ve fotovoltaice podle asociace zásadně zpochybňuje důvěryhodnost vlády i v očích běžných občanů. „Co když obdobně vláda změní pravidla hry například v rámci důchodové reformy? Jak si nyní mohou být lidé jisti, že třeba za pár let další vláda nezdaní úspory, které si šetří na důchod? Je to velmi špatný signál pro každého, kdo chce dělat jakákoli dlouhodobá investiční rozhodnutí,“ upozornil Smolka.

 

TIP: V příštím roce zdraží i voda, o kolik?

 

Podle Smolky navíc hrozí i vlna arbitráží. „Zejména banky si takové jednání vlády nenechají líbit. Své úvěry se budou snažit bránit soudně za každou cenu. Už jsme obdrželi celou řadu takových reakcí,“ zdůraznil Smolka s tím, že se dá očekávat také nesouhlasný postoj Evropské unie, která již zakročila proti snahám jiných evropských vlád zpětně regulovat fotovoltaické odvětví, což se podle něj stalo například i ve Španělsku.

Zdražení se navíc podle Smolky nejcitelněji dotkne hlavně malých investorů, tedy těch, kteří z podpory obnovitelných zdrojů energie těží minimálně. „Pro některé z nich to bude likvidační. Malé instalace, zvláště ty na střechách, mají návratnost do zhruba dvanácti let. Srážkové zdanění takové elektrárny z nich učiní nerentabilní investice,“ konstatuje Smolka. Likvidační je podle něj daň pro projekty realizované v době, kdy cena technologií byla vysoká. „Rentabilita starších solárních elektráren je výrazně nižší (na úrovni cca tří procent) než u projektů instalovaných letos. Ty jsou postaveny z levnějších komponentů,“ uvedl Smolka.

Veřejnou paniku vzbudily podle Smolky nesmyslně vysoké odhady zdražení elektřiny Energetického regulačního úřadu (ERÚ). „Bohužel, vláda před volbami neodolala tlaku přestřelených odhadů zdražení elektrické energie,“ řekl Smolka. Navrhovaná opatření proto budou podle něj zbytečná a pouze poškodí pověst České republiky v zahraničí.

„Pokud zohledníme pokles ceny elektřiny na burzách, tak zdražení může být pouze 3,1 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro firmy,“ vypočítává Smolka. Pesimistický odhad zdražení je 8,6 procenta pro domácnosti a 12,6 procenta pro firmy, vyplývá z kalkulace asociace.

-David Vandrovec,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články