Průměrná mzda Čechů vzrostla na 24 514 korun, reálně však klesá

4. 12. 2012 – 9:13 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průměrná mzda Čechů vzrostla na 24 514 korun, reálně však klesá
V prvním až třetím čtvrtletí 2012 dosáhla průměrná mzda výše 24 408 korun, v meziročním srovnání činil přírůstek 563 korun (2,4 procenta). Spotřebitelské ceny (inflace) se však za uvedené období zvýšily o 3,4 procenta, reálně se proto mzda snížila o jedno | zdroj: NašePeníze.cz

Během třetího čtvrtletí letošního roku se zvýšila hrubá měsíční mzda na přepočtené zaměstnance v národním hospodářství proti stejnému období roku 2011 na 24 514 korun (+1,4 procenta, resp. +348 korun). Reálně však mzdy o 1,8 procenta poklesly, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

"Během sledovaného období se spotřebitelské ceny zvýšily o 3,3 procenta, reálně se tím pádem mzda snížila o 1,8 procenta. Objem platů však o 0,4 procenta vzrostl, zatímco počet zaměstnanců o 1,1 procenta poklesl," doplnil výsledky šetření Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí z ČSÚ.

TIP: mzdová kalkulačka

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,3 procenta, reálně ale poklesla o 1,9 procenta. V nepodnikatelském sektoru rostly platy o něco více (o 2,3 procenta), přesto se v reálném vyjádření o jedno procento snížily.

Kdy nám konečně porostou reálné platy? Podle ekonomů příští rok

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve třetím kvartálu 2012 po očištění od sezonních vlivů o 0,3 procenta.

V prvním až třetím čtvrtletí 2012 dosáhla průměrná mzda výše 24 408 korun, v meziročním srovnání činil přírůstek 563 korun (2,4 procenta). Spotřebitelské ceny (inflace) se však za uvedené období zvýšily o 3,4 procenta, reálně se proto mzda snížila o jedno procento.

"Více než tříprocentní inflace ukusovala ve třetím kvartále z mezd. Jejich reálným růstem se tak mohli těšit jen pracovníci na vybraných pozicích několika málo odvětví. Podle naší každoroční studie PayWell plánovaly pro letošní rok tuzemské firmy navyšovat platy v průměru o tři procenta, ve skutečnosti však nárůst činil, popřípadě bude činit 2,8 procenta," komentoval údaje statistického úřadu Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

Nejvíce letos něj přidávali importéři automobilů, farmaceutické společnosti a IT firmy. Více než tříprocentní růst mez by na svých výplatních páskách měli vidět i zaměstnanci finančních institucí. Naopak nejméně se přidávalo v sektoru rychloobrátkového zboží, logistice a dopravě. "Spíše stagnaci mezd očekáváme i v příštím roce. To ovšem neznamená, že ve firmách, kterým se daří, či na pozicích, které přímo generují růst výnosů, se zaměstnanci nemohou dočkat zajímavého růstu mezd," doplnil Stodola a dodal, že navíc stále platí, že přes vyšší míru nezaměstnanosti je na trhu v řadě oborů nedostatek špičkových talentů.“

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články