Průměrná rodina letos za Vánoce utratí 28 tisíc

28. 11. 2012 – 11:49 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průměrná rodina letos za Vánoce utratí 28 tisíc
Finanční výdaje průměrného Čecha dosáhnou kolem Vánoc až 14 tisíc korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vánoce přijdou průměrnou českou rodinu na 28 tisíc korun, průměrný Čech pak v období svátků utratí 14 tisíc, z čehož na dárky padne zhruba polovina. Vyplývá to z průzkumu jedné z tuzemských bank.

Třetina lidí se chystá využít povánoční slevy a pořídit některé dárky až v sezónních výprodejích. Celkově Češi plánují ve slevách utratit 4150 korun na hlavu. Nejčastěji za oblečení, obuv a elektroniku. Podle průzkumu letos poroste využívání on-line plateb za internetové nákupy, mobilních plateb a plateb kartou. Kreditkou zaplatí za nákupy v čase Vánoc každý sedmý člověk.

"Finanční výdaje průměrného Čecha dosáhnou kolem Vánoc až 14 tisíc korun. Stačí, když k avizované útratě za dárky ve výši asi sedmi tisíc připočteme dalších 2700 korun za ostatní výdaje na pohoštění či výzdobu a také plánované nákupy v povánočních výprodejích přesahující čtyři tisíce," říká tiskový mluvčí banky Pavel Zúbek.

Polovina respondentů ankety si plánuje v povánočních výprodejích koupit oblečení (mezi ženami dokonce 62 procent) a čtvrtina obuv. Výrazně více než v minulých letech chtějí lidé nakupovat elektroniku – tu si letos ve slevách plánuje pořídit přesně polovina lidí, zatímco před dvěma lety to byla jen necelá třetina. Konkrétně půjde především o mobily, které zaznamenaly největší vzestup o osm procent, dále pak o audio/video, počítače nebo bílé zboží.

Náskok používání hotovosti při platbách za nákupy se znatelně snižuje. Letos tak podle ankety bude vánoční nebo povánoční nákupy hradit šest z deseti Čechů, ale v roce 2010 to bylo ještě osm z deseti. Hotovost stále upřednostňují hlavně starší lidé nad 60 let (88 procent) nebo mladší ročníky do třiceti let (67 procent).

Kamila Kinštová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články