Průmysl opět klesá. Daří se ale zahraničnímu obchodu

6. 8. 2012 – 9:19 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průmysl opět klesá. Daří se ale zahraničnímu obchodu
V lednu až červnu vzrostl vývoz o 8,5 procenta a dovoz o 3,8 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl 169,8 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 70,9 miliardy korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průmyslová výroba ČR během června klesla o 2,2 procenta. Růst však stále drží výroba aut.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,5 procentního bodu, pokles o 6,3 procenta), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů (příspěvek -0,4 procentního bodu, tedy -12,8 procenta) a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek -0,4 procentního bodu, pokles o 28,3 procenta).

Průmyslová produkce naopak nejvýznamněji vzrostla v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +0,8 procentního bodu., růst o 4,2 procenta), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,2 procentního bodu., růst o 3,3 procenta) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek +0,2 procentního bodu, +11,6 procenta).

"Jakkoli předstihové indikátory nedávaly příliš důvodů k optimismu, červnové výsledky zahraničního obchodu nejsou jen kombinací negativních a příznivých zpráv," komentoval červnové výsledky obchodní bilance ČR Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením sekce zahraničního obchodu. Podle jeho slov je možné ve zveřejněných údajích nalézt i několik pozitivních elementů, mezi které patří například i to, že po květnovém poklesu vývozu do Evropské unie se v červnu obnovil jejich meziroční růst.

"Pozitivní je to, že čeští výrobci rostou i na mimoevropských trzích, přičemž další měsíce ukáží, zda-li červnové zpomalení tempa růstu vývozu na tyto trhy je výkyvem, anebo spíše trendem odrážejícím zpomalení hospodářského růstu a s ním souvisejícího poklesu poptávky," doplnil Hovorka s tím, že faktory ovlivňující obchodní bilanci a její vysoký přebytek přetrvávají neměnné, přičemž klíčovým faktorem zůstává pokles tuzemské poptávky, doprovázený zpomalováním investiční a výrobní aktivity českých firem.

Méně zaměstnanců, vyšší platy

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu 2012 meziročně snížil o 0,3 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červnu 2012 meziročně vzrostla o 1,9 procenta a činila 26 012 korun.

"Pokles průmyslové výroby v ČR pokračuje dalším měsícem a druhá polovina roku zřejmě také příliš radosti nepřinese," odhaduje analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. Podle jeho slov na český průmysl bude nadále dopadat nepříznivý vývoj v eurozóně a slabá domácí poptávka, což je ostatně vidět na vývoji nových zakázek. "Letošní růst průmyslové výroby se tak bude nejspíše pohybovat kolem nuly," uvedl Šimek.

Stále mnohem více vyvážíme než dovážíme

Obchodní bilance České republiky skončila v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 11,8 miliardy korun. Což potvrzuje fakt, že česká ekonomika je silně proexportní. Červnové výsledky zahraničního obchodu České republiky jsou však podle odborníků způsobeny zejména slabším dovozem, za kterým stojí slabá domácí poptávka.

V lednu až červnu vzrostl vývoz o 8,5 procenta a dovoz o 3,8 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl 169,8 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 70,9 miliardy korun. Přebytek se zvýšil zejména u strojů a dopravních prostředků (o 48,2 miliardy korun) a polotovarů a materiálů (o 12,6 miliardy korun). Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 2,3 miliardy korun.

"Data o zahraničním obchodu ČR i přes vysoký přebytek ukazují, že ekonomika ztrácí dech. Zatímco v dubnu rostl export ještě o více než osm procent, nyní už roste jen o 5,6 procenta a lze předpokládat, že bude hůř," upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora a dodal, že světová ekonomika šlápla prudce na brzdu a téměř není dne, kdy by ze světa nepřišla špatná makroekonomická statistika.

Podle analytika skupiny Citfin Jiřího Šimka bude sice vývoz v dalších měsících ohrožen situací v eurozóně a slábnoucí zahraniční poptávkou, nicméně dovoz bude nadále zaostávat za vývozem kvůli slabé domácí poptávce. "Přesto může letošní rok opět skončit rekordním přebytkem bilance zahraničního obchodu," konstatoval Šimek.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek uvedl, že si vývoz drží solidní dynamiku i přes zhoršující se ekonomické klima v Evropě. Detailní pohled však podle jeho slov poodhaluje, že stejně jako v případě průmyslové výroby také u vývozu jde především o zásluhu automobilek.

"Za celý letošní rok očekáváme přebytek obchodní bilance na úrovni 300 miliard korun, což by bylo historicky nejvyšší kladné saldo," odhadl Marek a připomněl, že loni dosáhl přebytek zahraničního obchodu 190 miliard korun.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pověřeného řízením sekce zahraničního obchodu Milana Hovorky je pozitivní zejména to, že čeští výrobci rostou i na mimoevropských trzích, přičemž další měsíce ukážou, jestli je červnové zpomalení tempa růstu vývozu na tyto trhy výkyvem, anebo spíše trendem odrážejícím zpomalení hospodářského růstu a s ním souvisejícího poklesu poptávky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články