Průmysl se v září dál propadá. Nejvíce zpomalují automobilky

6. 11. 2012 – 9:08 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průmysl se v září dál propadá. Nejvíce zpomalují automobilky
Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září 2012 meziročně klesly o dvě procenta. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během září klesla v meziročním srovnání průmyslová výroba v České republice reálně o 7,1 procenta. Po očištění od vlivu nižšího počtu pracovních dnů se snížila o 2,4 procenta, zatímco hodnota nových zakázek klesla o 5,2 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Proti předchozímu měsíci byla po očištění od sezonních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. Ke zmíněnému meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků.

Naopak nejvýznamněji průmyslová produkce vzrostla v oddílech výroba chemických látek a chemických přípravků, výroba koksu a rafinovaných ropných produktů a výroba elektrických zařízení.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září 2012 meziročně klesly o dvě procenta.

"Horší výsledek statistika pamatuje naposledy v říjnu 2009. K propadu ale výrazně přispěla skutečnost, že letošní září mělo o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku," uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek a dodal: "Nicméně ani po zohlednění kalendářního efektu není výsledek příznivý a ukazuje, že se průmysl ponořil do recese."

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září 2012 meziročně snížil o 0,8 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků v září 2012 meziročně o 0,3 procenta klesla na 24 946 korun.

Září 2012 mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny méně.

Průmyslová produkce v celém třetím čtvrtletí 2012 meziročně klesla o 2,3 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 1,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo ve srovnání se stejným čtvrtletím 2011 o jeden pracovní den méně.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články