Průmysl v ČR opět zesílil, letos však ubere tempo vlivem recese

6. 1. 2012 – 10:01 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průmysl v ČR opět zesílil, letos však ubere tempo vlivem recese
Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v listopadu 2011 meziročně zvýšil o 1,7 %, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průmyslová produkce v ČR v listopadu meziročně vzrostla reálně o 5,4 procenta, v pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu tradičně přispěl hlavně automobilový průmysl. Podle ekonomů jde o překvapivě dobrý výsledek, výhled na následující měsíce už ale tak optimistický není.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová produkce po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 2,7 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 4,0 %.

Podle analytiků za to mohl hlavně vývoz a spotřeba sousedních Němců, která však v nejbližší době opět klesne.

"Tržby z vývozu sice vzrostly o 15 procent, ale mnohem horší údaj je, že domácí tržby klesly o 0,7 procenta. Budoucí výpadek ve spotřebě německých domácností, ty české v žádném případě nenahradí. Navíc zakázky ze zahraničí vzrostly o 10,6 procenta, zatímco domácí zakázky o 6,8 procenta klesly," varoval analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Hlavním hráčem domácího průmyslu byl tradičně automobilový sektor, který vzrostl meziročně o 17,7 procenta. Produkce strojů vzrostla o téměř 13 procent. Nejvíce se průmysl meziročně propadl v oblasti výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů.

"S tím, jak bude klesat apetit německých spotřebitelů, bude se propadat také domácí průmysl. Tahounem domácího exportu je automobilový průmysl a dá se předpokládat, že nákup auta je krok, který si spotřebitel dvakrát rozmyslí, pokud jsou ekonomické vyhlídky takové, jako nyní," upozornil Volf, podle kterého je nákup zbytného zboží na seznamu omezených výdajů na prvních příčkách.

Michala Brožka z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank páteční čísla ČSÚ o průmyslové výrobě potěšila. "Průmyslová výroba v listopadu překvapila jednoznačně pozitivně. I náš na trhu nejoptimističtější odhad 2,2 procenta za skutečností silně zaostal. Medián odhadu trhu činil 0,8 procenta. Meziměsíční nárůst o 2,7 procenta je výborný. Překvapení při pohledu na některá data ale není až tak velké. Výsledek za říjen byl jednak nečekaně slabý, za druhé údaje, jako je německé Ifo či výsledek polského průmyslu, na šanci listopadového zlepšení ukazovaly," poznamenal Brožka.

O tom, že v listopadu do značné míry může jít o výjimku z řady, podle Brožky nasvědčuje zpráva ČSÚ, že k pozitivnímu výsledku přispělo kumulované dokončení většího množství zakázek s delším výrobním cyklem ve strojírenství a výrobě těžké dopravní techniky. "Do jaké míry šlo o výjimku z řady jinak slábnoucího průmyslu, napoví až další měsíce. Nicméně i návrat zahraničních zakázek k dvoucifernému růstu (v listopadu +10,6 %) dává průmyslu naději do blízké budoucnosti," soudí Brožka.

Prozatím však podle něj bohužel převládají argumenty, proč očekávat slábnutí průmyslu v příštích měsících. "V roce 2012 čekáme pokles průmyslové výroby o 2,7 procenta oproti roku 2011, kdy růst českého průmyslu dosáhl přibližně sedmi procent," odhaduje Brožka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články